latinica  ћирилица
22/11/2021 |  12:42 | Аутор: СРНА

Лавров: Раст национализма, антисемитизма и русофобије у Европи

Москва је скренула пажњу на растући талас национализма, антисемитизма и русофобије у бројним европским државама, посебно у Украјини и балтичким земљама, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Он је у обраћању учесницима Треће Међународне конференције "Заштита будућности" о борби против ксенофобије, антисемитизма и расизма у Москви навео да је отворено ширење мизантропске догме бесмислено, уз упозорење да су се појачале активности неонациста и других радикалних група.

- Нажалост, у бројним европским државама, нарочито у Украјини и балтичким земљама, у успону су манифестације национализма, антисемитизма и русофобије - истакао је Лавров.

У говору шефа руске дипломатије, који је прочитао његов замјеник Сергеј Вершињин, скренута је пажња на чињеницу да је за поменуте изазове потребна реакција свјетске заједнице, пренио је ТАСС.

- С тим у вези, руска дипломатија је отворена за ширу сарадњу са свима, укључујући јеврејске заједнице у Русији и другим земљама - нагласио је Лавров.

Руски министар скренуо је пажњу и на мултиетнички и хармонични живот Русије, у којој разни народи и културе вијековима живе у миру, као и на спремност Москве да подијели своје искуство са страним колегама.