latinica  ћирилица
22/11/2021 |  12:58 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Реаговања на саопштење БХРТ-а: БиХ је државна заједница састављена од два ентитета

БХРТ се саопштењем оградио од вијести Новинске агенције Републике Српске - СРНА у којој се наводи да је Дејтонским споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ. Из Републике Српске поручено је да БиХ јесте државна заједница састављена од два ентитета, те да новинар и уредник било којег медија имају право да користе тај термин.
БХРТ - Фото: РТРС
БХРТФото: РТРС

Каран: Негирање БиХ као државне заједнице - покушај претварања на силу у унитарну државу

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је Срни да је свима јасно да је БиХ државна заједница конфедерално-федералног карактера, која је састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, а свако ко ту чињеницу посматра врло уско и формално језички тај не познаје суштину израза државна заједница карактеристичног за сваки облик било каквог федералног удруживања.

- Државна заједница није језичка форма, већ основна одлика сваке сложене државе која се дефинише као државна заједница. БиХ је федерација састављена од два ентитета. Ми кажемо конфедерална-федерална сложена заједница јер она има много елемента конфедерације, али данас због огромног броја неуставно и незаконито пренесених надлежности она је попримила елементе класичне федерација - појаснио је професор Каран.

Он је истакао да је са правног, уставно-правног и социолошког становишта БиХ заједница заједница, сложена држава односно државна заједница по самој својој природи и због чињенице да је настала системом агрегације /удруживања/ двије државно-правне заједнице.

- БиХ је по свом настанку заједница заједница и све институције на нивоу БиХ се називају заједничке из простог разлога што се састављају по систему паритета као типичан начин градње свх федералних институција. Такође, треба истаћи и да сваки грађанин у федералним државама истовремено припада и федералној и савезној заједници, а та припадност двјема заједницама је посебно специфична у мултиетничким сложеним државама гдје је она још израженија - истакао је Каран.

Он је нагласио да је негирање БиХ као државне заједнице покушај претварања на силу једне вишезначно сложене вишенационалне, мултиетничке, мултиконфесионалне заједнице у унитарну државу кроз процес мајоризације и унитаризације са доминацијом једне вјере, једне религије и једне политике.

- Ако федералној држави федерално представљање претворите у обичну форму, а не суштину губе се и разлози за њено постојање - закључио је професор Каран.

Мазалица: Уредништву БХРТ-а би било паметније да се позабаве својим проблемима

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је Срни да карактер државног уређења БиХ, као федералне заједнице не мора бити експлицитно у Уставу наведен као такав, али да је пуно право новинара и уредника једног медија да користе назив "државна заједница".

Мазалица је појаснио да се у члану 1, став 3 Устава БиХ каже да се "БиХ састоји од два ентитета: Федерације БиХ и Републике Српске".

Мазалице је навео да, нажалост, није први пут да "шпанска инквизиција од уредништва БХРТ-а" држи лекције и пријети онима који имају своје мишљење, укључујући и своје запослене.

- Моје је право, али и право свих других грађана, да користимо назив "државна заједница". Можда је најбоље као Рајко Васић да кажемо "насеобина" - рекао је Мазалица.

Коментаришући саопштења БХРТ-а у којем, како кажу, није истинита Срнина вијест о годишњици закључења Дејтонског мировног споразума у дијелу у којем је наведено да је тада "створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета Република Српска и ФБиХ који су потписници свих анекса", Мазалица је нагласио да би менаџменту и уредништву БХРТ-а било много паметније да се позабаве својим проблемима, од пословања, до негативне кадровске селекције.

- Као медиј, они треба да штите права других медија и новинара. О искривљивању истине, дезинформацијама, пристрасној уређивачкој политици других јавних сервиса у ФБиХ би се могли томови написати, али ето само је Срна прекршила строге критеријуме БХРТ - додао је Мазалица.

Тегелтија: БХРТ покушава да монополизује истину

БХРТ-а очигледно покушава да монополизује истину њеним уоквиривањем у изворе које одобри политичко Сарајево, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија.

Тегелтија истиче да је најава БХРТ-а да ће преиспитати сарадњу са званичном Новинском агенцијом Републике Српске - Срном, представља кафастрофалан примјер цензуре, али и наставак политике присвајања заједничких институција, које чини политичко Сарајево и бошњачка политика.

Тегелтија у изјави Срни подсјећа да БХРТ као заједнички јавни сервис БиХ има обавезу да равноправно третира изворе извјештавања из оба ентитета.

- Овдје се очито ради о покушају монополизације истине њеним уоквиривањем у изворе које одобри политичко Сарајево, што је недопустиво нарушавање равноправности у БиХ и скандалозно цензурисање Срне, као званичне новинске агенције Републике Српске - навео је Тегелтија.

Тегелтија упозорава да на тако нешто руководство, а ни уредништво БХРТ-а немају никакво право.

- То представља недопустиво насиље над информисањем свих грађана и ниподаштавање, не само Срне, него и Републике Стпаке, као њеног оснивача - истакао је Тегелтија.

Вулић: Руководство БХРТ-а у лову на оне који износе чињенице

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић изјавила је да док се слави Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир, руководство БХРТ организује лов на оне који су написали чињенице.

Вулићева је оцијенила да треба тражити одговорност руководства БХРТ-а да ли они поштују и проводе Општи оквирни споразум за мир и ко су они да тумаче уставноправни поредак?

- Предлагала сам да се формира посебна комисија која би се бавила стањем и предлагањем рјешења у БХРТ али, нажалост, изостала је ентитетска подршка из Федерације БиХ мом приједлогу, те он није усвојен. Била је то шанса за разговор и могући договор, а сада се види да сам била у праву - навела је Вулићева.

Реагујући на саопштење БХРТ-а Вулићева је нагласила да је Новинска агенција Републике Српска професионалан, објективан и медиј свих народа.

- Уредници и запослени у Срни пишу искључиво истину, поткријепљењу чињеницама и зато не морају пред истражне органе. Медиј, какав је БХРТ који у БиХ финансирају Бошњаци, Срби, Хрвати и остали најмање је медиј по мјери свих грађана - указала је Вулићева.

Имајући у виду да БХРТ извјештава само по основу инструкција политичког Сарајева и СДА, рекла је Вулићева, једино исправно рјешње је да се статус ове РТВ куће промијени и постане сарајевска кантонална телевизија.

- Директор те медијске куће је већ доказао да је најбољи у једностраној и једнонациналној уређивачкој политици - поручила је Вулићева.

Мајкић: Грађани Српске се давно оградили од манипулација БХРТ-а

Делегат српског народа у Дому народа ПС БиХ Душанка Мајкић изјавила је да су се грађани Републике Српске давно оградили од вишегодишњих манипулација БХРТ-а, те поручила да овај јавни сервис прије него што одлучи да критикује друге мора да сагледа стање у властитој кући.

- Познато нам је да је БХРТ и њено руководство на челу са генералним директором Белмином Карамехмедовићем једностраном и пристрасном уређивачком политиком урушило не само ову медијску кућу него и саму БиХ, тако су се овај пут без имало самокритичности дрзнули да ударе на вијест агенције Срна коју су сами преузели поводом годишњице закључивања Дејтонског мировног споразума - рекла је Мајкићева.

Она је напоменула да је БХРТ-у засметала терминолошка поставка о БиХ у којој се каже да је створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ које су потписници свих анекса.

- Евидентно је да нико од три члана Пословодног одбора БХРТ-а, генерални директор, директор БХ телевизије и директор БХ радија у први мах није примијетио ништа спорно у тој вијести све док их није накнадно неко позвао да се ограде - као откуд БиХ може бити државна заједница - навела је Мајкићева.

Мајкићева додаје да су са БХРТ-а упозорили да ће се одредити о "политизацији вијести искривљеног и нетачног садржаја, посебно о догађајима из блиске прошлости БиХ, али и да ће се размотрити будуће кориштење Срниних вијести".

- И заиста, није довољно што из различитих бошњачких кругова свакодневно слушамо тумаче Устава БиХ, него смо уз то и свједоци да нам се из БХРТ-а одређује шта новинари Срне убудуће треба да пишу у својим вијестима - напоменула је Мајкићева.

Она је додала да "тројац Карамехмедовић, Марио Вранкић и Пејка Медић не сматрају искривљеним и нетачним Републику Српску називати `РС` или `мањи БХ ентитет`".

- Та формулација /Република Српска/ није дозвољена у програму - упозорила је Мајкићева.

Она је подсјетила да и шеф деска БХ телевизије Елвир Буцало није кажњен због интервјуа са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем који је Србе неколико пута у емисији називао "геноцидашима", а Буцало га није прекинуо нити упозорио да је то говор мржње, нити је кажњен због тога.

- Много је оваквих случајева у програму БХРТ-а који би морао да тежи обезбјеђењу разноврсног и избалансираног садржаја радија и телевизије као и других савремених комуникационих модела. Сјећамо се документарца "Опсада Сарајева" који није радио документарни већ специјални програм БХРТ-а који се бави пројектима о темама око којих не постоји сагласност у БиХ између три конститутивна народа попут такозваниг дана државност или такозваног дана независности - рекла је Мајкићева.

Она је навела да су програмски планови БХРТ-а годинама тенденциозни и необјективни, те изнад свега неизбалансирани у садржајима.

- Ништа се не мијења на пољу уређивачке политике и она је једнонационална, углавном бошњачка. Као таква учинила је да два од три конститутивна народа БХРТ и не доживљавају својом и све већи број грађана одлучује да не плаћа РТВ таксу - истиче Мајкићева.

Она је напоменула да грађани Републике Српске имају много примједаба на рад овог јавног сервиса.

- Један од најважнијих догађаја у оквиру информативног програма БХРТ је праћење и емитовање годишњице у Сребреници. Иако је РТРС редовно достављала БХРТ-у пренос годишњица српских страдања у Јасеновцу, "Олуји", Братунцу и слично, али ниједан од наведених догађаја није емитован у програму БХРТ-а - подсјетила је Мајкићева.

Кошарац: БХРТ овакав какав јесте не треба ни да постоји

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најоштрије је осудио саопштење БХРТ-а у коме се та медијска кућа ограђује од вијести Новинске агенције Републике Српске.

- Свима који сматрају да ове чињенице нису тачне и да у овоме има било шта спорно, није мјесто у медију који би требало да буде јавни сервис свих грађана БиХ - поручио је Кошарац реагујући на саопштење БХРТ-а.

Према ријечима Кошарца, из саопштења уопште није јасно ко је аутор тог политичког памфлета јер у Закону о јавном РТВ сервису БиХ и у Статуту БХРТ-а не постоји орган који се зове "Пословодство БХРТ-а".

- Позивам Управни одбор БХРТ-а да открије и најстроже казни аутора овог политичког памфлета, који је изазвао изразито негативне реакције јавности у Републици Српској - нагласио је Кошарац.

Он је посебно осудио пријетње санкцијама према новинарима БХРТ-а, као и најаву да ће БХРТ размотрити обустављање будућег кориштења сервиса агенције СРНА.

- Гледаоци БХРТ-а свједоци су да та телевизија, под утицајем бошњачке политике и сарајевске политичке чаршије, веома често обмањује јавност, фалсификује историјске чињенице о догађајима из блиске прошлости и шири мржњу и нетрпељивост према Републици Српској, њеним званичницима и институцијама. То је недопустиво, баш као и пријетње санкцијама према новинарима и отказивањем сервиса СРНЕ, реномиране новинске агенције Републике Српске - указао је Кошарац.

Он је истакао да би остваривање таквих пријетњи био још један јасан доказ да БХРТ није и не може бити јавни медијски сервис свих грађана БиХ, посебно грађана Републике Српске, те да, као таква, не треба да постоји.

Нешић: БХРТ је сервис СДА

Посланик у Представничком дому ПС БиХ Ненад Нешић оцијенио је да БХРТ није јавни сервис свих грађана БиХ, него сервис СДА због чега је и постао терет за све.

Нешић је истакао да нема ништа спорно у вијести коју је објавила Новинске агенције Републике Српске.

- Сваки професор уставног права ће рећи да је БиХ по свом Уставу државна заједница, конфедерација састављена од два ентитета - рекао је Нешић за Срну.

Он је рекао да је БХРТ сервис СДА, те да је уређивачка политика тог медија недопустива, јер и грађани Републике Српске плаћају РТВ таксу за БХРТ.

- Драма око вијести коју је објавила СРНА оголила је цијелу ситуацију - рекао је Нешић.

Нешић је оцијенио да је за БХРТ истина само оно што је став сарајевских партија и портала.

- БХРТ је друга ФТВ. Довољно је да погледате њихов портал и видјећете да се на насловној страници 80 одсто садржаја односи на вијести из ФБиХ, док су вијести из Републике Српске углавном са негативним насловом - упозорио је Нешић.

Нешић, који је и предсједник Комисије за саобраћај и комуникације у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ подсјетио је и на негативне извјештаје пословања БХРТ, те поручио да је та медијска кућа одавно спремна за ликвидациони поступак.

- Мислим да је то и најбоље урадити. Покренути ликвидациони поступак БХРТ, а СДА онда може правити своје приватне, партијске телевизије, које ми нећемо плаћати - поручио је Нешић.

Ћосић: БХРТ су исто као и БиХ створили ентитети и Брчко дистрикт

Руководство БХРТ-а мора схватити да је ова медијска кућа заједнички сервис свих грађана који су створили два ентитета и Брчко дистрикт, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

- Као што је БиХ након ратних сукоба настала од два ентитета и Брчко дистрикта, а никако обрнуто, исто тако је БХРТ је настао заједничким договором, а базне куће су РТРС и ФТВ - рекао је Ћосић.

Он је указао да је Срна аутономни сервис Републике Српске, док је, с друге стране, БХРТ заједнички сервис.

Реагујући на саопштење БХРТ-а, Ћосић је рекао да је Срна објективан медијски сервис који преузимају многе медијске куће.

- Срна је изузетно објективан сервис који преузимају бројне медијске куће и која је захваљујући свом, готово тридесетогодишњем раду, изградила препознатљиву објективност, тачност и правовременост извјештавања - истакао је Ћосић.

Бањац: БХРТ острашћен сарајевском политиком унитаризације

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је данас да је БХРТ острашћен сарајевском политиком која се базира на унитаризацији БиХ, а доказ за то је саопштење о раду Новинске агенције Републике Српске.

- Сарајевска политика и дио представника институција на нивоу БиХ чине све да укину Републику Српску и унитаризују БиХ. Због тога Република Српска мора одбранити своје надлежности и одржати посебну сједницу Народне скупштине - рекао је Бањац.

Реагујући на саопштење БХРТ-а, Бањац је навео да је у Уставу БиХ јасно написано да је БиХ државна заједница два асиметрична ентитета.

- У преамбули овог устава се каже да је БиХ земља конститутивних народа - Бошњака, Срба и Хрвата. Нажалост, и дијелу међународне заједнице није приоритет Дејтонски мировни споразум, него наметање рјешења, што је недопустиво - рекао је Бањац.