latinica  ћирилица
22/11/2021 |  13:35 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Сребреница: Лидери српских странака затражили враћање надлежности Српској

Лидери српских странака и организација проистеклих из рата у Сребреници поручили су данас да се мора зауставити кршење одредби и девастирање Дејтонског споразума које траје већ двије деценије под менторством и патронатом Запада, односно међународне заједнице.
Младен Грујичић - Фото: СРНА
Младен ГрујичићФото: СРНА

Они су на заједничкој конференцији за медије честитали грађанима ове општине 26 година мира и признања Републике Српске у њеним постојећим границама, поводом обиљежавања дана успостављања, проглашавања и парафирања Дејтонског мировног споразума, 21. новембра.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да представници српских странака дају пуну подршку иницијативи за враћање надлежности које су на разне начине неоправдано пренесене са Републике Српске на ниво БиХ.

- Република Српска је гарант мира и слободе српском, али и другим народима у БиХ. Политичке странке имају различите идеологије и начине политичке борбе, али су у Сребреници све српске странке јединствене када је ријеч о националном интересу и очувању Републике Српске са њеним дејтонским надлежностима - истакао је Грујичић.

Предсједник сребреничког СНСД-а Радомир Павловић рекао је да је Република Српска одраз воље и великих жртава српског народа датих за њено стварање и очување и не смије се никада дозволити њено даље слабљење, што се може спријечити враћањем неуставно пренесених надлежности.

Предсједник СДС-а у Сребреници Момчило Цвјетивновић подсјетио је да је српски народ дао огромне жртве и поднио одрицања за стварање Републике Српске која му је једина гаранција опстанка у БиХ.

- Враћање надлежности које су ентитетима дате у Дејтону неминовно је за опстанак Српске, али највећу опасност за БиХ представља њен Уставни суд који самовољно преузима одређене надлежности које му не припадају по закону и то представља озбиљну опасност и пријетњу за даље функционисање БиХ - поручио је Цвјетиновић.