latinica  ћирилица
22/11/2021 |  14:15 ⇒ 22:26 | Аутор: СРНА

Амбасада Хрватске: Изетбеговић изнио бројне неприхватљиве тезе

Амбасада Хрватске у БиХ саопштила је да је замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић протеклог викенда на трибинама у Њемачкој изнио бројне неприхватљиве тезе којима је довео у питање националне идентитете конститутивних народа у БиХ.
Амбасада Хрватске у БиХ (фото: wikipedia.org / Milosz Pienkowski) -
Амбасада Хрватске у БиХ (фото: wikipedia.org / Milosz Pienkowski)

У саопштењу се наводи да је "политизација и тенденциозно извлачење из историјског контекста, као и дневнополитичка злоупотреба историјских термина, дио опетиваног политичког плана с циљем идентитетског растакања и грубе асимилације идентитета конститутивних народа, посебно хрватског као најмалобројнијег конститутивног народа у БиХ".

- Устав БиХ полази од историјског искуства и савремене стварности, те јасно препознаје три конститутивна народа у БиХ - истиче се у саопштењу.

Из Амбасаде Хрватске су навели да с циљем слободног суживота националне и вјерске различитости очекују од највиших званичника БиХ, која је изразила интерес за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, приврженост европским вриједностима, нарочито поштовању начела равноправности и очувању различитих националних идентитета сва три конститутивна народа у БиХ".