latinica  ћирилица
22/11/2021 |  15:31 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Вучић: Бескрајно лицемјерје дијела међународне заједнице

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти изнио директне пријетње изјавама о уједињењу јужне покрајине са Албанијом, те оцијенио да у дијелу међународне заједнице великоалбанске идеје не изазивају никакав страх и да се ради бескрајном лицемјерју.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Али, ово је само почетак, неће се на томе зауставити. Ја сам увјерен да ћемо имати још много проблема по том питању. Шта год радили против Србије, то ће бити богоугодно дјело, а шта год Србија урадила, нама ће да измишљају догађаје и говоре све најгоре, чак и кад градимо брзе пруге - истакао је Вучић.

Вучић је новинарима у Новом Саду рекао да би, када би он изјавио нешто слично о уједињењу са неким другим територијама, сви свјетски медији брујали само о томе, правили невјероватне приче и плашили свијет "великосрпском хегемонијиом".

- А, када је ријеч о великоалбанским идејама и хегермонији, то не изазива никакав страх, ни подозрење. То је за њих нормално - рекао је Вучић.

Он је рекао да ће можда у неком једномјесечном извјештају да напишу да то Куртију није била баш много паметна изјава.

Вучић је рекао да се извјестилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон нема о чему није огласила о Србији, али да јој није пало на памет да критикује великоалбанске изјаве Куртија.

- То довољно говори о њиховој објективности и колико немају добре намјере према Србији - рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија наставити да ради на сопственом напретку и да многи никада неће бити нарочито срећни због истог тог напретка.

- Ваљда мисле да ми треба да се тресемо од страха. Прошла су та времена. Наше је да говоримо истину, мирно и да не вријеђамо и да говоримо аргументовано, а чини ми се да је сва аргументација на нашој страни. Али, то говори о бескрајном лицемјерју једног дијела међународне заједнице - рекао је Вучић, додајући да се он само руководи напретком Србије, да земља јури напријед.

Поводом писања приштинских медија да Шпанија мијења правац наводним отварањем канцеларије на Косову, Вучић је рекао да је разговарао са шпанским премијером и да је готово сигуран да промјене става неће бити.

- Вјерујем шпанским пријатељима, нисам у њиховој Влади, али им вјерујем. Готово сам апсолутно сигуран да ће остати чврсти у поштовању норми прописаних од стране УН и међународног права - рекао је Вучић.