latinica  ћирилица
22/11/2021 |  17:28 | Аутор: РТРС

Калабухов и Гудељевићева отворили изложбу Руског географског друштва

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов и министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић данас су у Сарајево свечано отворили изложбу Руског географског друштва "Најљепша земља", чиме је почела манифестација "Дани руске духовне културе у БиХ".
Игор Калабухов и Анкица Гудељевић - Фото: СРНА
Игор Калабухов и Анкица ГудељевићФото: СРНА

Калабухов и Гудељевићева изразили су наду да ће "Дани руске духовне културе" постати традиционална манифестација у БиХ.

Поставку изложбе која је отворена у Народном позоришту чини 40 плаката који приказују разноврсност природних богатстава Русије, а настала је као резултат конкурса фотографија који је Руско географско друштво почело да организује 2015. године.

Калабухов је изјавио да Русија придаје значај култури и културолошкој размјени у свијету и у БиХ, те додао да фотографије одражавају разноликост Русије.

Он се нада да ће, када виде шта Руска Федерација има да покаже, посјетиоци изложбе пожељети да оду у далеке регионе ове велике земље који су некад били недоступни и држављанима Русије.

- И даље ћемо наставити радити са нашим пријатељима у БиХ да ојачамо сарадњу. Потпуно подржавам идеју да овај догађај постане традиционалан - рекао је Калабухов.

Он је нагласио да би то укључивало и промоцију културе БиХ у Русији, у којој постоји велико интересовање за такве манифестације.

Гудељевићева је истакла да се данас могу видјети културне и природне љепоте Русије, али и отворити дијалог о сусрету култура на иницијативу руског предсједника Владимира Путина, а захваљујући преданом раду Министарства културе и спољних послова Руске Федерације и Руске православне цркве.

Она је пожељела да ширина културе руског народа буде мотив за дијалог који ће данас бити отворен под симболичним називом "Очување духовних вриједности као основа за међукултурни дијалог".

- Ми у БиХ знамо да је међукултурни дијалог и уважавање различитости кључ сваког успјеха. Чини се да сви имамо реална очекивања од овог сусрета који би требао да резултира успјешном будућом сарадњом - рекла је Гудељевићева.

Она је истакла да се нада да ће "Дани руске духовне културе" прерасти у традиционалну манифестацију, те да ће грађани БиХ и у наредним годинама имати прилику да уживају у различитим културним садржајима из Русије.

Директор Департмана музеја и спољних односа Министарства културе Русије Александар Воронко указао је да је изложба "Најљепша земља" припремана са пуно поштовања и жељом да се покажу све љепоте Русије.

- Данас је у Бањалуци већ отворена изложба икона, а овдје у Сарајеву изложба фотографија о јединственој Русији. Сви говоре о јединствености руске душе, а о томе је најбоље писао Достојевски. Ове године обиљежавамо 200 година од његовог рођења, што је велики догађај за нашу државу - рекао је Воронко.

Он је напоменуо да је Русија толико велика и има шта да покаже да би путнику намјернику, уколико би провео бар један дан у сваком од региона Русије, не рачунајући пут, биле неопходне пуне три године да их посјети.

Замјеник директора Народног позоришта Сарајево Гордана Хреновица истакла је да је култура универзална у цијелом свијету и најбољи начин за зближавање вриједности народа.

Након изложбе почео је и округли сто "Очување духовних вриједности као основа за међукултурни дијалог", чији су учесници министри културе руских региона, те руководиоци угледних институција културе - библиотека, музеја и фондација.

У 19.00 часова почеће концерт музичких фолклорних колектива руских региона, на којем ће наступити Народни ансамбл музичких инструмената "Уџ" из Републике Адигеје, ансамбл "Добраноћ" из Санкт Петербурга и ансамбл народног плеса "Фајзи Гаскаров" из Републике Башкортостана.