latinica  ћирилица
22/11/2021 |  17:30 | Аутор: СРНА

Благи раст цијена нафте

Цијене нафте на свјетском тржишту данас су у порасту, али су под притиском све већег броја заражених вирусом корона у Европи и потенцијалним ослобађањем резерви из Индије и Јапана, што изазива забринутост од могуће презасићености тржишта и смањивања потражње.

У Лондону је цијена сирове нафте "брент" из Сјеверног мора порасла за 34 цента или 0,4 одсто и сада је 79,23 долара по барелу.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте већа за 29 центи или 0,4 одсто и износи 76,23 долара по барелу.

Аналитичар тржишта из фирме "ПВМ ојл асосијејтс" Тамаш Варга рекао је да могућност нових блокада у Европи изазива забринутост због економског и раста потражње за нафтом.

У Аустрији је данас уведена четврта блокада на нивоу државе пошто је Европа поново постала епицентар пандемије вируса корона. Њемачка, такође, најављује нове мјере и политичари дискутују о блокади невакцинисаних особа.

Могућност ослобађања нафте из стратешких резерви одржава притисак на цијенама нафте и задржава их испод 80 долара по барелу.

Јапански и индијски званичници раде на начинима за ослобађање националних резерви сирове нафте на тржиште заједно са САД и другим већим земљама како би утицали на пад цијене.