latinica  ћирилица
22/11/2021 |  19:11 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Вјерске заједнице траже да вјеронаука добије статус школског предмета

Поглавари свих традиционалних цркава и вјерских заједница у Србији упутили су данас заједничку поруку највишим званичницима Србије у којој траже да вјеронаука поново добије статус предмета, односно обавезног изборног предмета, објавила је Информативна служба Српске православне цркве.
Београд (Фото: Shutterstock) -
Београд (Фото: Shutterstock)

Заједнички апел за измјену садашњег статуса вјерске наставе упутили су Његова светост патријарх српски Порфирије, бискуп зрењанински Ладислав Немет, поглавар Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић, бискуп Словачке евангелистичке цркве Јарослав Јаворник, бискуп Реформатске хришћанске цркве Бела Халас и Велики рабин Србије Исак Асиел.

Апел је упућен предсједнику Србије Александру Вучићу, премијеру Ани Брнабић, предсједнику Скупштине Ивици Дачићу и министру просвјете Бранку Ружићу.

Поглавари вјерских заједница у Србији траже и да се настава из вјеронауке по угледу на уредбу из 2001. године организује на нивоу одјељења, а не група, без обзира на број пријављених ученика, као и да се часови одржавају истовремено са оним из алтернативног предмета.

Такође, они захтијевају да се избор између вјерске наставе и наставе алтернативног предмета обавља на почетку првог и петог разреда основне, као и на почетку првог разреда средње школе.

Вјерске заједница траже и да се законски регулише радно-правни положај 2.100 вјероучитеља, као и да се омогући њихово запослење на неодређено вријеме.