latinica  ћирилица
22/11/2021 |  19:18 ⇒ 23/11/2021 | 07:16 | Аутор: РТРС

Вишковић позвао синдикалце на састанак; На дневном реду повећање плата (ВИДЕО)

Начином на који је најављено растерећење привреде и износом повећања плате радника за сљедећу годину нису задовољни у Савезу синдиката.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Кажу, некоректно је и што у разговорима о томе нису и они учествовали.

Из Владе Српске добили су позив за састанак заказан за сутра у подне. Из Уније удружења послодаваца поручују да је ово само наставак реализације меморандума из 2017. који су они потписали са извршном влашћу, којим је предвиђено смањење опорезивања рада и враћање на ниво из 2008. године.

Зашто се о платама запослених разговарало без представника радника? Ово питају у Савезу синдиката, реагујући на договор послодаваца и извршне власти да буде смањена збирна стопа пореза и доприноса и пређе на бруто модел обрачуна личних доходака.

Тиме нису задовољни, јер сматрају да много не добијају ни радници ни послодавци. Своје мишљење имаће прилику рећи и сутра у Влади гдје су позвани на састанак са премијером.

- Идемо сутра код предсејдника Владе да чујемо шта су договорили са предсједником Уније удружења послодаваца и шта то доноси радницима. Немамо проблем да нешто што је добро подржимо, али ни да за оно што је лоше кажемо да је лоше - категорична јед Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

- Синдикат није добро информисан, пошто је ово мјера Владе која је договорена 2017. меморандумом Владе и послодаваца, да се смањењем опорезивања рада помогне привреди. Ми смо договорили да сва та растерећења иду у повећање плате радника - појаснио је Саша Тривић, предсједник УУПРС.

Послодавци подсјећају да је у оквиру тог меморандума у два наврата повећана плата.

У Савезу синдиката рачунају колико би радници са различитим мјесечним примањима требало да добију новим смањењем опорезивања рада. Од 14 до 22 марке, тврде, није неки износ.

- 1.300 марака плата добиће таквом одлуком повећање 20 марака. Радник у реалном сектору који има 700 добиће 18 , ко има 800 добиће 16, а ко има 900 повећање је 17 марака - наводи Мишићева.

- Драго ми је да је Влада испунила своје обавећање из 2017, али ми није драго што Синдикат не примјећује жељу Владе и послодаваца да се поправи статус радника у привреди. Послодавци у задње три године имају повећање плата седам одсто гоидшње, што није мало - додаје Тривић.

У Фискалном савјету Републике Српске кажу да било какво повећање плата у овом тренутку може да повећа потражњу и потрошњу која значајно утиче на економски раст.

- То је добар метод, при чему Влада мора у буџету обезбиједити приходе из других извора како не би направила буџетски дефицит. То повећање неће бити значајно у економском смислу, али ипак свако повећање добро је дошло - нагласио је Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета Српске.

У Влади и Унији послодаваца кажу да би власници предузећа требало да се одрекну дијела добити како би било знатније повећање личних доходака.

По тој рачуници, премијер Српске Радован Вишковић каже да би у сљедећој години плате биле повећане за пет до десет одсто.