latinica  ћирилица
22/11/2021 |  20:51 | Аутор: СРНА

Лавров: У току разговори о детаљима могућег сусрета Путина и Бајдена

Москва и Вашингтон разговарају о детаљима новог састанка руског предсједника Владимира Путина и америчког предсједника Џозефа Бајдена током којег ће се дотаћи и теме Украјине, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

- Током наредног састанка предсједника разговараће се и о другим питањима, а тема Украјине ће се сигурно појавити - изјавио је Лавров.

Он је подсјетио да је током билатералног самита у Женеви потврдио своје поштовање споразуму из Минска, признањем потребе да се испуни дио којим се предвиђа специјалан статус Донбаса.

Према његовим ријечима, о томе је разговарано током сусрета са замјеником америчког државног секретара Викторијом Нуланд. Лавров је указао на то да је Москва имала контакте по питању Украјине и са претходном администрацијом.

Лавров наглашава да не сматра да је неопходно стварати нове формате за рјешење ситуације у Украјини.

- Имамо Нормандијски формат, и то је најважнији механизам који спроводи споразуме закључене у склопу пакета мјера из Минска и касније одлуке. Ту говорим о Контакт групи, гдје су Доњецк, Луганск и Кијев радили директно уз помоћ ОЕБС и Руске Федерације. Све те договоре који су закључени у Минску треба спровести у том формату - каже Лавров.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је крајем прошле седмице изјавио да би видео формат био најпожељнији за сусрет Путина и Бајдена, али да ће све зависити од одлука шефова држава.