latinica  ћирилица
22/11/2021 |  21:07 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Јачати везе у области културе

Округли сто о теми "Очување духовних вриједности као основа за међукултурни дијалог" био је посвећен теми мултилатералног и билатералног односа радника у области културе у БиХ и Русији, изјавио је замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц.
Концерт музичких фолклорних колектива руских региона у Сарајеву - Фото: СРНА
Концерт музичких фолклорних колектива руских региона у СарајевуФото: СРНА

- Овакав догађај није био организован у БиХ у посљедњих 25 година од како постоје дипломатски односи двије земље. Захваљујући предсједнику Русије Владимиру Путину и његовој одлуци да се "Дани руске духовне културе" покрену у свијету, у БиХ је организована прва манифестација те врсте која симболише духовно јединство између наших народа - рекао је Керестеџијанц новинарима.

Он је изразио наду да ће и у будућности бити сличних манифестација, те захвалио министру цивилних послова у Савјету министара Анкици Гудељевић и директору Народног позоришта Сарајево Дини Мустафићу за напоре који су уложили да би манифестација протекла у најбољем реду.

Замјеник амбасадора Руске Федерације је напоменуо да ће "Дани руске духовне културе" помоћи да се остваре везе између Народног позоришта у Сарајеву и позоришта у Санкт Петербургу.

Директор Департмана музеја и спољних односа Министарства културе Русије Александар Воронко изразио је задовољство што је у оквиру "Дана руске духовне културе у БиХ" одржан округли сто о теми "Очување духовних вриједности као основа за међукултурни дијалог".

Он је напоменуо да Руска Федерација организује "Дане руске духовне културе" од 2008. године и до сада је приређено више од 40 од којих је 11 у европским земљама.

- Ови "Дани руске духовне културе у БиХ" су за нас посебни и ми смо се за њих припремили, не зато што је ријеч о првој посјети након почетка пандемије вируса корона, него и због тога што Русију и БиХ спајају врло чврсте везе - рекао је Воронко и напоменуо да се Русија налази на раскрсници источне и западне културе.

Директор Департмана музеја и спољних односа Министарства културе Русије је подсјетио да су у делегацију која је у БиХ укључени представници свих великих музеја на федералном нивоу, библиотека, образновних и установа културе, те министарства културе из различитих региона.

- Све је то учињено с циљем да данашња дешавања у оквиру "Дана руске духовне културе у БиХ" буду одскочна даска за јаче везе међу нама. Овај округли сто који је трајао више од три часа и током којег нам није требао преводилац у сваком тренутку показује да говоримо истим језиком, и то у дословном и пренесеном значењу - рекао је Воронко.

Након округлог стола, одржан је концерт музичких фолклорних колектива руских региона, на којем су наступили Народни ансамбл музичких инструмената "Уџ" из Адигеје, ансамбл "Добраноч" из Санкт Петербурга и Ансамбл народног плеса "Фајзи Гаскаров" из Републике Башкортостан.

Ријеч је о фолклорним ансамблима који сваки за себе може да одржи концерт, али је организатор објединио наступ како би публици у Сарајеву омогућио да види разноликост руске културе.