latinica  ћирилица
22/11/2021 |  22:18 ⇒ 22:53 | Аутор: РТРС

Други угао: Највећа одбрана Српске - њене институције (ВИДЕО)

У политичком наративу већ су се одомаћили термини дејтонски принципи, дејтонски оквир, слово и дух Дејтона. Све ово описује један документ, чија различита тумачења не јењавају ни 26 година од потписивања.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

А у међувремену, све се мијењало осим самог споразум и његовог најважнијег анекса – Устава БиХ. Зашто се Дејтонски споразум чита између редова и да ли Српска има снаге да у таквом амбијенту врати оно што јој по Дејтону припада?

Професор уставног права Синиша Каран истакао је да Дејтонски споразум у посљедњих 26 година урушаван и плански уништаван.

- И то од стране оног дијела међународне заједнице која га је морала чувати. Можемо рећи да Дејтонски споразум није добио ни шансу да зажииви. А посебно је тај дио међународне заједнице кроз ПИК изоставио официјални дио Дејтона, посебно Анекс 4 као најважнији - истакао је Каран.

Каран је истакао да највећа вриједност коју је Српска сачувала у ових 26 година јесу њене институције.

- То видимо и ових дана. Српска се брани и дјелује институционално. И то је врло важно - нагласио је Каран гостујући у нашој емисији Други угао.

Професор на Правном факултету Источно Сарајево Радомир Лукић рекао је да проблем представљју политички захтјеви Бошњака.

- Они желе да себе представе као државотворни народ, а Србе и Хрвате као госте у БиХ. Иако ми овдје живимо вијековма. Њихов далекосежни циљ да се БиХ успостави као земља без енитета - додао је Лукић.

Лукић истиче да је за рјешење свих проблема у БиХ потребан дијалог.

- Чуди ме да су земље са Запада слијепе на све ово, али се неке ствари мијењају. Постоје и критике из тог дијела свијета на "Инцков закон" - каже Лукић.

Нагласио је да се Дејтонски споразум може очувати само ако се врате надлежности ентитетима.

Политиколог Бранимир Галић истакао ја да су Хрвати у БиХ изиграни када се потписивао Дејтонски споразум.

- Хрвати више не желе живјети у оваквој БиХ и то је темљени проблем. И Хрвати желе да се поштује слово и дух Дејтона, али је Дејтон грубо промијењен - истакао је Галић.

Други угао погледајте и ОВДЈЕ.