latinica  ћирилица
23/11/2021 |  07:05 ⇒ 08:50 | Аутор: Агенције

Трагедија у Бугарској: Изгорио аутобус из Сјеверне Македоније, страдало 46 људи (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 46 људи погинуло је када се запалио аутобус сјеверномакедонских таблица на аутопуту у западној Бугарској, саопштили су званичници у Софији.
Изгорио аутобус у Бугарској (Фото: Георги Димитров / Vesti.bg) -
Изгорио аутобус у Бугарској (Фото: Георги Димитров / Vesti.bg)

Начелник Одјељења за безбједност бугарског Министарства унутрашњих послова, Николај Николов, изјавио је за националну телевизију да је седам особа са опекотинама пребачено колима хитне помоћи у болницу "Пирогов" у Софији. Најмлађи пацијент има 15 година.

- Најмање 45 људи је изгубило живот када се аутобус преврнуо и запалио, или се запалио па се преврнуо - изјавио је Николов, преноси Ројтерс.

Министарство је касније прецизирало да је погинуло 46 особа и да су се у аутобусу налазила 53 путника.

Изгорио аутобус у Бугарској (Фото: Георги Димитров / Vesti.bg)

Већина жртава је из Сјеверне Македоније, саопштио је званичник амбасаде Сјеверне Македоније у Софији.

Сјеверномакедонска агенција МИА пренијела је да је међу погинулима и 12 малољетних лица, од којих су двојица били браћа близанци.

Као могуће узроке несреће аутобуса са сјеверномакедонским таблицама у Бугарској, директор бугарске полиције Борислав Сарафов навео је "грешку возача или за сада неутврђену техничку неисправност" возила.

Бугарских министар унутрашњих послова Бојко Рашков рекао да је заштитна ограда аутопута пробијена и да је пожар у аутобусу можда избио као посљедица контакта возила са оградом, преноси агемција МИА.

Несрећу је преживјело седморо путника, који су збринути у болници у Софији и сада налази у стабилном стању, изјавио је један званичник службе хитне помоћи.

Министар Рашков је у међувремену изјавио да је установљено да су тијела свих погинулих имала тешке опекотине, пренио је Би-Би-Си.

Прве информације говоре да у аутобусу није било бугарских држављана.

Из Скопља је стигла потврда да се премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев упутио у Бугарску и да су са њим кренули министар здравства Венко Филипче и министар спољних послова Бујар Османи.

Заев је потврдио да су се ка Бугарској упутили и припадници сјеверномакедонских надлежних служби, а бугарска БТА је јавила да су и бугарски предсједник Румен Радев и премијер Стефан Јанев на мјесту трагичне несреће.

Јанев је потврдио новинарима да је истрага у току и упутио је изразе саичешћа породицама настрадалих.

- Догодила се страшна трагедија, немам ништа добро да кажем. Оставимо истражне органе да обаве свој посао - поручио је Јанев.

Аутобус, који се враћао из Истанбула, синоћ око 9 сати прешао је границу на прелазу Капетан Андрејево, а бугарски медији су пренијели да се несрећа догодила јутрос око 3 сата на аутопуту Софија-Благојевград, код мјеста Боснек, на 31. километру од Софије.

На овом дијелу аутопута догодила се тешка саобраћајна несрећа 1996. године у којој је погинуло 16 људи.