latinica  ћирилица
23/11/2021 |  07:38 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Српска се бори за оно што јој припада, морамо бити јединствени (ВИДЕО)

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је за РТРС да Сарајево, односно Бошњаци уз помоћ дијела међународне заједнице, шаљу поруку да желе БиХ само за себе.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Република Српска се бори да врати оно што јој припада - рекао је Ковачевић за наш Јутарњи програм, додајући да у Републици Српској не смију да постоје подјеле и да "морамо јединствено да се боримо за Српску".

Он је поручио да Српска поштује све своје грађане, да Бошњаци у Републици Српској желе да живе у миру, али да изабрани бошњачки представници врше констатан притисак.

- Били бисмо сретни да Срби у Федерацији БиХ живе као Бошњаци у Републици Српској, али то је немогуће. Бошњаци траже свој идентитет на начин да се негира идентитет друга два конститутивна народа - истакао је Ковачевић.

Ковачевич је рекао да Република Српска жели да се води дијелог са представицима Бошњака и Хрвата, јер је то једини начин на који може да се тражи било каква карта за опстанак БиХ.

- Бошњаци константо желе да разговарају са свима у свијету о БиХ, али не желе да разговарају са којима, како они наводно тврде, желе да живе. То јасно показује да они желе само БиХ у којој има мјеста само за њих. То је за нас неприхватљиво. Ми позивамо на дијалог, али за Бошњаке је неприхватљиво свако рјешење да за столом имате представнике Срба и Хрвата. Они желе да до рјешења дођу сами, односно да рјешење неко наметне - рекао је Ковачевић, поручујући да нико не треба да гаји наду да ће на тај начин да постигне било шта у БиХ.