latinica  ћирилица
23/11/2021 |  07:46 ⇒ 07:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак у Београду

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак данас у Београд доноси поруку шта ЕУ и земље чланице очекују од наставка разговора о нормализацији односа двије стране.

Лајчак ће покушати да процијени могућности за напредак у дијалогу и сврсисходан састанак предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија до краја ове године, речено је Танјугу у Бриселу.

Посјета Лајчка Београду, а затим и Приштини, долази послије дебате Савјета ЕУ о дијалогу, али и након још једне неуспјешне рунде разговора Београда и Приштине у Бриселу.

- Специјални представник ЕУ ће једној и другој страни директно пренијети очекивања изнијета у дебати Савјета министара спољних послова којој је и сам присуствовао - каже портпарол ЕУ Петер Стано.

У дипломатским изворима у Бриселу оцјењују да се министарске поруке "очигледно нису добро чуле", узимајући у обзир посљедњу рунду дијалога Беогрда и Приштине, на којој поново није било нити напретка нити "атмосфере за разговор", и да ће их Лајчак сада "донијети" лично.

Министри ЕУ позвали су прошле недјеље Београд и Приштину на "конструктиван ангажман" и постизање "позитивних резултата" уз инситирање на "примени још неиспуњених обавеза из дијалога".

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ том приликом је позвао Вучића и Куртија на "састанак на високом политичком нивоу прије краја године".

У дипломатским изворима Танјуга у Бриселу кажу да се састанак на високом нивоу организује тек након одређеног напретка постигнутог на нивоу преговарача који "морају да се сагласе око нечега".

- У овом тренутку те сагласности нема, а Лајчак би са лидерима у Београду и Пристини требало да размотри шта је потребно да би до таквог напретка дошло - наводе извори у Бриселу.

Додаје се да би специјани представник требало да лидерима обје стране укаже на фокус који ЕУ тренутно придаје дијалогу Београда и Приштине, али и на "ризике" од пропуштања тог моментума.

У том смислу указује се да ц́е се вец́ у децембру на усвајању нац́и закљчци Савета ЕУ о Западном Балкану, а да је тренутна процена да напретка у дијалогу Београда и Приштине није било вец́ месецима.