latinica  ћирилица
23/11/2021 |  07:59 ⇒ 09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Пешић: Подржите играче који су на путу да постану најбољи

Селектор мушке кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да са нестрпљењем чека први меч квалификација за Свејтско првенство 2023. године против Летоније.
Светислав Пешић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Светислав Пешић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Пешић је на тренингу у хали "Александар Николић" имао 16 играча, којима ће се придружити и Милош Теодосић, који је на путу за Београд.

- Очекујем са нестрпљењем утакмицу, не само због резултата, већ како ће момци да реагују. Они су мотивисани и амбициозни, а чим је тако и мене мотивишу. То је све на доста добром нивоу. Сигурно да ћемо морати да дамо посебан напор и залагање да бисмо на неки начим компензовали недостатак уиграности. Борбеност, бацање за лопту, а за то је потребна подршка. Да дође публика, да подржи те младиће. Лако је подржавати све најбоље играче, хајде да подржите ове који су на путу да постану најбољи - рекао је Пешић новинарима у Пиониру.

Србија 25. новембра дочекује Летонију у Београду од 20 сати у хали "Александар Николић", а три дана касније гостује Белгији.

- Играмо против екипе која се у јавности сакрила иза Литваније. У предности су у односу на нас, јер су заједно од јула-августа. То су играчи који играју у иностранству, имају три -четири играча из Шпаније, тројицу из Италије, из ВТБ лиге.... Момци са искуством и нови момци. Ту је и Куруц из Партизана. Они су већ уиграни. Припремамо утакмицу, правили смо скаутинг, види се да су добро уиграна машина. За нас ће то бити додатни изазов, Ми за уигравање немамо времена. Покушавами да будемо рационалнии колико год је могуће у избору напада и одбране и у постављању играча на своја радна мјеста која имају у клубовима. И овако су збуњени, па не треба још ја да их збуњујем - рекао је Пешић.

Селектор је рекао да су Филип Петрушев, Василије Мицих и Немања Недовић показали интерсовање да играју други меч квалификација против Белгије, али је много огранчавајући околности и да ће све то решавати када дође вријеме.

Он је упитан и да ли ће у наредним циклусима рачунати на Владимира Лучића и Николу Калинића, који се нису нашли на овом списку.

- Ко је луд да на њих не рачуна? То су два најбоља играча у Европи на својим позицијама. Не знам да ли они на мене рачунају. Са њима је направљен разговор, представили смо се један другом. Врло је важно, а можда не знате, наш селектор Пикси има све играче на располагању. И сви играчи које је позвао су дошли. Прије извјесног времена када су односи у европској кошарци били такви као сада у фудбалу, као и када сам био селектор, тада играчи који нису досли, а позвани су, клубови су били кажњавани. Одузимани су бодови, новчане казне. Сада је све на добровољној бази - закључио је Пешић.