latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:08 ⇒ 08:08 | Аутор: СРНА

Шаленберг: Грађани Аустрије немају само права, него и обавезе

Аустријски канцелар Александер Шаленберг изјавио је да грађани Аустрије немају само права, већ и обавезе, поводом одлуке о затварању због епидемије вируса корона и одлуке о обавезној вакцинацији свих.

Одбијање вакцинације биће кажњиво са 3.600 евра када имунизација буде обавезна од сљедеће године, а одбијање бустер дозе кажњаваће се са 1.500 евра, саопштили су раније аустријски званичници.

Шаленберг је у интервјуу Би-Би-Сију рекао да му је жао што је Аустрија морала да прогласи обавезну вакцинацију као законску обавезу, али је напоменуо да је садашња стопа имунизације прениска и да се касни.

- Нико не жели ситуацију у којој немате приступ кревету на интензивној њези јер су кревети попуњени људима који нису примили вакцину и имају ковид 19 - изјавио је аустријски премијер.

У Аустрији је стопа вакцинације тренутно на нивоу од око 66 одсто.

Шаленберг је рекао да земља жели да изађе из зачараног круга таласа епидемије и дискусија о мјери затварања јавног и привредног живота.

- Једини начин, једина карта за излазак је вакцина - нагласио је аустријски канцелар.

Он је рекао да је обавезна вакцинације легална и да то није нови законски инструмент, пошто је и у прошлости имунизација била обавезна за неке болести.