latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:20 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Давидовић: Срби у ФБиХ нису адекватно представљени (ВИДЕО)

Предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу Немања Давидовић рекао је за РТРС да Срби у Федерацији БиХ нису одговарајуће представљени у органима власти.
Немања Давидовић - Фото: РТРС
Немања ДавидовићФото: РТРС

- Представници Срба у власти у ФБиХ не долазе из мјеста у којима доминантно живе Срби, простора високе Крајине, односо четири општине - Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч и Босански Петровац. Ту су још Срби из Мостара, из Посавског кантона и у мањем броју из других мјеста. Дакле, представници Срба не долазе из ових мјеста и ту лежи проблем њиховог запослења и представљања - рекао је Давидовић.

Он је подсјетио да је према попису из 2013. године у ФБиХ било 2,5 одсто Срба, те да је сада тај број сигурно испод два одсто.

Давидовић је навео да је извјештај омбудсмана за људска права из 2018. године, показао да у Унско-санском кантону, према Уставу, недостаје 28 Срба у органима управе.

Давидовић је рекао и да је Босански Петровац примјер доброг односа Срба и Бошњака, додајући да су и једни и други, кроз дијалог и договор, окренути ка будућности.