latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:51 | Аутор: СРНА

Измичу хапшењу иако су годинама на потјерницама Интерпола због тероризма

Бројни држављани БиХ који се доводе у везу са тероризмом измичу руци правде, иако су им имена и фотографије већ годинама на црвеним потјерницама Интерпола, што значи да увид у њихове податке имају полицијске агенције широм свијета, пишу Независне новине.
Алија Кесеровић - Фото: klix.ba
Алија КесеровићФото: klix.ba

У овом моменту на страницама Интерпола због активности повезаних са тероризмом трага се за 16 особа из БиХ, док их је прољетос било 15.

У тексту се наводи да се на озлоглашеној листи налази и име Мурадифа Хамзабеговића, чијој се супрузи Сени Хамзабеговић, оптуженој за финансирање терористичких активности, суди у Суду БиХ, а и њега терете за слична кривична дјела.

- Тражи се због удруживања у сврху извршења кривичних дјела - кријумчарење особа, организовање терористичке групе, финансирање терористичких активности - наведено је на сајту Интерпола.

Док се за њим трага, из суднице Суда БиХ "цуре" нове информације о спорној улози његове оптужене супруге.

Истражиоци Агенције за истраге и заштиту БиХ су се прије неколико дана појавили као свједоци и открили на који начин је новац из БиХ послат за куповину оружја држављанима БиХ у Сирији.

Први истражилац СИПА је испричао како су припадници ове агенције из куће Фикрета Зукића у Бановићима одузели рачунар и мобилне телефоне који су били предмет вјештачења.

Вјештачењем комуникације дошли су до информација да је Фикрет послао новац у Сирију синовима Едину и Елведину да би купили оружје. У комуникацији се спомињу, како је навео истражилац, "госпођа Хамзабеговић и њен супруг".

- Он, Фикрет, предаће новац Сени преко брата Миде, више од 1.000 евра на подручју БиХ. А на подручју Сирије њен супруг предаће новац Едину - рекао је истражилац СИПА..

На Интерполовој листи одбјеглих су и име и фотографија Алије Кесеровића за којим се, како је наведено, трага због организовања терористичке групе, односно противправног придруживања страним паравојним или параполицијским формацијама.

За Кесеровићем, који је рођен у Бужиму, црвена потјерница је расписана још 2018. године, на захтјев правосудних органа БиХ. Он се 2016. године појавио у пропагандном филму такозване Исламске државе под насловом "Структура хилафета" у којем се та терористичка организација хвали бројним "војним успјесима".

И име Едина Муфтића још је на страници Интерпола на црвеној потјерници због тероризма, односно врбовања за терористичке активности, финансирања терористичких активности и друго.

Стручњаци за безбједност истичу да су неки од бјегунаца са Интерполове листе још на територији Сирије.

- Ти наши грађани су већином на подручју Сирије, у тим неким затворима које држе курдске снаге, тако да сигурно још ту нема никаквих обавеза да се те особе изруче. Они други који су можда ван тог простора још су недоступни институцијама и органима који их траже, а ко ће знати, можда користе и друге идентитете и мало теже им је ући у траг - рекао је за Независне новине Армин Кржалић, професор на факултету за криминалистику, криминологију и безбједносне студије Универзитета у Сарајеву.

Према доступним информацијама, у сиријским камповима Ал-Хол и Ал-Рој налази још око 100 особа.