latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:52 ⇒ 09:46 | Аутор: Глас Српске

Стиже књига "Како (ни)је пропао рокенрол у Србији"

Чувени београдски, српски и југословенски рок новинар Душко Антонић, након вишегодишњег рада, напокон ће на тржиште избацити књигу "Како (ни)је пропао рокенрол у Србији".
Књига (Како (ни)је пропао рокенрол у Србији (Фото: Глас Српске) -
Књига (Како (ни)је пропао рокенрол у Србији (Фото: Глас Српске)

Антонић је заједно са Данилом Штрпцем коаутор познате књиге "YU 100: најбољи албуми југословенске рок и поп музике", која је објављена 1998. године, а нови пројекат излази за издавачку кућу "Take It Or Leave Books".

Књига има и посебан додатак у виду избора 100 најбољих српских албума од распада СФРЈ, а Антонић каже да је сама књига настала као предмет прецизне и исцрпне анализе српске рок сцене од 1992. године.

- У првом дијелу књиге покушао сам да из разних углова анализирам шта нам се све дешавало од распада Југославије која је имала једну од најјачих рок-сцена у Европи, и како је све то утицало на рок-сцену и свеопшту културу у њој. Упркос свим могућим негативним околностима, ратови, санкције, хиперинфлација, беспарица, пиратерија, криминал, корупција, незаинтересованост медија и државе, уз неке позитивне примјере и "чуваре ватре", рокенрол је, навикнут на герилску борбу, преживио - каже Антонић.

Он је додао да је најбољи доказ овим тврдњама други дио књиге.

- Доказ тога је други дио књиге у ком је 57 рок-новинара, културних аналитичара, писаца и умјетника разних генерација, којима је рок-култура заједничко опредјељење, направило своје листе од по 20 најбољих албума (укупно је поменуто више од 500 албума) у периоду од четврт вијека (од 1992. до 2017. године). Од свих њих заједно сачињена је коначна листа од "100 најбољих српских албума од распада СФРЈ" - рекао је Антонић.

Осим листе 100 најбољих албума са сликама омота и фотографијама извођача које је направило двадесетак најбољих српских рок-фотографа, објављене су и све појединачне листе са кратким биографијама оних који су их сачинили и њиховим образложењима за њихов избор албума.

Као бонус у књизи је, позивањем на "предисторију" објављена и листа 100 најбољих српских албума из периода СФРЈ (према анкети из књиге "YU 100: најбољи албуми југословенске рок и поп музике") са сликама омота албума који су у поменутој књизи остали испод црте.

Пошто се анкета односила на албуме објављене закључно са 2017. годином, а према избору на разним рок-порталима, поменута су и 24 значајна албума настала у периоду након тога, који нису били третирани у анкети.

У књизи је објављено 440 фотографија и илустрација (омота албума).

Један од разлога њеног кашњења је жеља аутора да то буде врхунски штампано и опремљено.

Књига има 300 страна i биће штампана у пуном колору, на најквалитетнијем папиру и у тврдом повезу.

Због трошкова штампе које ниједан издавач није био спреман да покрије, аутор је одлучио да књигу  у највећем дијелу сам финансира уз помоћ претплате.

Цијена књиге у претплати је 1.000 динара, а након њеног изласка на промоцијама, по поруџбинама и у књижарама биће много скупља.