latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:09 ⇒ 10:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина поново забранила Петковићу да посјети КиМ

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу власти привремених институција у Приштини забраниле су данас да посјети покрајину и присуствује ктиторској слави манастира Високи Дечани, у сриједу, 24. новембра.

Како је саопштила Канцеларија за Косово и Метохију, Петковић је током дводневне посјете КиМ 24. и 25. новембра требало да посјети и више социјално угрожених и повратничких српских породица на КиМ и уручи им пријекопотребну помоћ.

Истиче се да ниједна забрана неће спријечити званични Београд да настави да помаже српски народ, улаже у српске средине и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти то никада неће моћи да спријечи.

Ово је већ четврти пут да власти у Приштини онемогућавају посјету директора Канцеларије за КиМ покрајини, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се зато поставља питање да ли су међународни фактори уопште спремни да зауздају Куртија у његовом рушилачком походу на све тековине Бриселског споразума и других договора постигнутих у Бриселу током процеса дијалога.

Са сваким новим даном и потезом који повуче Курти нас удаљава од дијалога и процеса нормализације односа и оваквим забранама директно крши све споразуме о слободи кретања и званичним посјетама, поред свих осталих договора које не поштује, наглашава Канцеларија.

Наведено је да ће о најновијој забрани бити обавијештени сви међународни фактори, као и посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак који је данас у посјети Београду.

Питање је како је то дозвољено Куртију да прави "Велику Албанију", а није дозвољено званичним представницима Београда да посјете свој народ и своје светиње на Космету, истиче Канцеларија за КиМ.

У саопштењу се такође поставља питање на који начин овакве забране доприносе нормализацији односа, поготово имајући у виду да је посјета најављена у складу са споразумом о званичним посјетама и на вријеме.