latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:21 ⇒ 10:22 | Аутор: СРНА

Дачић: Више земаља подржава Београд него што признаје Приштину

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да у свијету има више земаља које подржавају став Србије него оних које су признале самопроглашену независност Косова.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Раде Прелић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Раде Прелић)

- Ми се држимо преговора, држимо се дијалога, увијек имамо спремна рјешења. Сигуран сам да у овом тренутку ови из Приштине и не знају ко их је све признао и ко је све повукао признање - изјавио је Дачић за РТС.

Коментаришући изјаву премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, који је јуче у Бечу поручио да Аустрија мора да помогне Приштини у вези са пет земаља ЕУ које нису признале самопроглашену косовску независност, Дачић је оцијенио да су они "потпуни аутсајдери".

- Како сада стоје ствари, у њихове добре намјере, у њихову интелигенцију и, уопште, жељу да се дође до мира не вјерује више нико, чак ни Албанија. Стално долази до њихових међусобних сукоба, напада на премијера Албаније Едија Раму због односа са предсједником Србије Александром Вучићем, због "Отвореног Балкана" - истакао је Дачић.

Поводом најављеног састанка Вучића и руског предсједника Владимира Путина, Дачић је рекао да очекује да ће Србија имати најповољнију цијену гаса у Европи.

- Сигурно неће моћи да остане претходна цијена, али како су руски партнери обећали, јер ми нисмо само партнери већ и пријатељи, да ћемо сигурно имати, како они кажу, најповољнију цијену гаса у Европи - истакао је предсједник Скупштине Србије.

Дачић је поновио да ће закон о референдуму којим се Устав Србије мијења у дијелу правосуђа бити на дневном реду у четвртак, 25. новембра, а већ сљедеће седмице на дневном реду Скупштине Србије биће приједлог текста уставних амандмана, након чега ће бити расписан референдум за 16. јануар.