latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:46 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о сарадњи између Филолошког факултета и Дјечијег позоришта Српске

Декан Филолошког факултета професор доктор Биљана Бабић и директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић потписале су Уговор о пословно-техничкој сарадњи између Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци и Дјечијег позоришта Српске.
Љиљана Лабовић Маринковић и Биљана Бабић - Фото: РТРС
Љиљана Лабовић Маринковић и Биљана БабићФото: РТРС

Овим уговором двије институције успостављају сарадњу мотивисану жељом за очувањем и његовањем српског књижевног језика и језичке културе, што је нарочито важно у едукацији најмлађих.

Малишани који долазе у Дјечије позориште, гледајући представе урањају и у дух свог језика који и кроз свјетску и завичајну литературу чују на књижевном језику.

Зато је Дјечије позориште, како је говорио и професор Милорад Телебак уточиште чистог и правилног књижевног језика, који се нажалост све мање његује у јавном простору и  комуникацији.

Након потписивања Уговора студенти Филолошког факултета присуствовали су извођењу представе "Јаблан",Петра Кочића, у режији Душка Мазалице.

Тиме је на симболичан начин и озваничена сарадња двију институција јер Петар Кочић и јесте тачка сусрета театра, књижевности и језика.