latinica  ћирилица
23/11/2021 |  11:09 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Политика радикалног крила СДА биће неутралисана уставним средставима

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да турнеја Бакира Изетбеговића по земљама западне Европе и његови иступи пред представницима бошњачке дијаспоре представљају очајнички покушај првог човјека СДА да прикупи још нешто гласова за своје сулуде, радикалне идеје стварања унитарне земље и мајоризације, па чак и асимилације Срба и Хрвата у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Изетбеговић је, очигледно, схватио да његова радикална политика и политичко насљеђе "Исламске декларације" његовог оца Алије имају све мање присталица у БиХ. Због тога је, злоупотребљавајући сопствену позицију у Дому народа парламента БиХ и позицију слијепо послушне министарке иностраних послова Бисере Турковић, као и дио бошњачке дипломатско-конзуларне мреже, отишао да покуша још једном да превари оне које је СДА много пута преварила и који су у вихору грађанског рата морали да напусте БиХ - рекао је Кошарац Срни реагујући на вишедневну посјету замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Бакира Изетбеговића представницима бошњачке дијаспоре у земљама западне Европе.

Према ријечима Кошарца, Бакир Изетбеговић није отишао у европске земље да лобира за улазак БиХ у Европску унију, нити је државни новац трошио како би овој земљи донио неку нову инвестицију.

- Бакир Изетбеговић је молио бошњачку дијаспору да гласа за СДА, да својим гласовима из врећа пониште права Срба из Републике Српске да имају своје легалне и легитимне представнике у Народној скупштини Републике Српске и у парламенту БиХ. Ријеч је о тешкој злоупотреби службеног положаја и пропалој политици о којој домаћи и међународни званичници не смију више да ћуте, уколико заиста желе да БиХ има било какву будућност - поручио је Кошарац.

Он је упозорио да Изетбеговић гласове у дијаспори покушава да скупи фалсификујући даљу и ближу историју БиХ и пропагирајући неостварене ратне циљеве бошњачке политике.

- Трагикомична је Бакирова прича о "добрим Бошњанима", о настанку нација и о разним другим глупостима које још може продати само неупућеним представницима бошњачке дијаспоре. У БиХ Бакир Изетбеговић више није лидер, већ политичка кукавица која се крије иза бошњачке опозиције и која нема храбрости да о отвореним питањима и будућности ове земље разговара са представницима Срба и Хрвата - нагласио је Кошарац.

Он је додао да је политика радикалног крила СДА, чији су експоненти Бакир Изетбеговић, Шефик Џаферовић и Бисера Турковић, изгубила подршку већег дијела међународних званичника у Европи и САД.

- То је политика узурпације институција БиХ, то је политика рушења преосталих постулата Дејтонског споразума и Устава БиХ. То је политика која очигледно сматра да наметнути Инцков закон служи само за линчовање Срба и Хрвата, док, по Изетбеговићу и Џаферовићу, Бошњаци могу некажњено негирати злочине, величати сопствене злочинце и вријеђати жртве. Зар слика Бакира Изетбеговића и Фадила Новалића са исламским радикалом Јасмином Мулахусићем не говори више од хиљаду ријечи? - упозорио је Кошарац.

Према оцјени Кошарца, политичко дјеловање Бакира Изетбеговића на сваки начин потврђује исправност политика водећих српских и хрватских партија у БиХ.

- Политика радикалног крила СДА, која БиХ води у нове конфликте, биће неутралисана политичким, институционалним, уставним и демократским средствима - закључио је Кошарац.