latinica  ћирилица
23/11/2021 |  11:29 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Детаљи несреће у Бугарској: Аутобус се запалио с предње стране, преживјели побјегли кроз прозор (ВИДЕО)

Стручњак за моторе са унутрашњим сагоријевањем Васко Пиргов, који је међу првима стигао на мјесто несреће у Бугарској гдје је изгорио македонски аутобус, објаснио је како је дошло до несреће.
Македонски аутобус изгорио у Бугарској (Фото: БТА) -
Македонски аутобус изгорио у Бугарској (Фото: БТА)

Пиргова су пробудили рано ујутро и послали на мјесто догађаја. Прије њега тамо су били само полиција и ватрогасци.

- Видио сам да је предња десна гума ударила у знак на аутопуту који је одбачен 45 метара даље. Срушио је и десетак стубова који су вјероватно потргали предњу гуму. Такође је дошло и до излијевања горива. Аутобус се запалио с предње стране. Преживјели су разбили задње стакло на аутобусу и тако се спасили - објаснио је Пиргов за ТВ НОВА.бг.

Према његовим ријечима, аутобус је прије несреће стао на бензинској пумпи на кратку паузу ради тоалета.

- Искључујемо могућност да је возач заспао. Од бензинске пумпе до мјеста несреће је око 20 минута. Аутобус се запалио с предње стране. Они који су били позади разбили су задње стакло и побјегли - објаснио је Пиргов.

Аутобус у којему је било 53 људи путовао је аутопутем Струма из Софије према Благоевграду на југозападу земље, а до несреће је дошло код излаза за мјесто Боснек, око 40 километара јужно од Софије.

Други стручњак рекао је бугарским медијима да је возач прешао 350 км од турске границе до мјеста несреће за само четири сата, правећи једну паузу ноћу, што сугерише да је путовао великом брзином.

- Призор је био застрашујућ. Никада нисам видио ништа такво. Била су четири аутобуса, а овај који је изгорио био је задњи у колони. Уништио је заштитну ограду на аутопуту и могуће је да је тад дошло до пожара - рекао је бугарски министар унутарњих послова Бојко Рашков.

Најмање 46 људи погинуло је када се запалио аутобус сјеверномакедонских таблица на ауто-путу у западној Бугарској.



Несрећу је преживјело седморо путника, који су збринути у болници у Софији и сада се налазе ван животне опасности.

Већина жртава несреће су грађани Сјеверне Македоније, саопштио је раније званичник амбасаде Сјеверне Македоније у Софији, док је премијер Зоран Заев рекао да међу погинулима има и држављана Србије.

Међу погинулима је и 12 малољетних лица, од којих су двојица били браћа близанци. Аутобус, који се враћао из Истанбула, синоћ око 9 сати прешао је границу на прелазу Капетан Андрејево, а бугарски медији су пренијели да се несрећа догодила јутрос око 3 сата на ауто-путу Софија - Благојевград, код мјеста Боснек, на 31. километру од Софије.