latinica  ћирилица
23/11/2021 |  12:07 | Аутор: СРНА

Рачунарска опрема за 20 локалних заједница

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић уручио је данас у Избјегличко-прихватном центру Салаковац код Мостара рачунарску опрему за 20 локалних заједница из Републике Српске и Федерације БиХ.
Уручена рачунарска опрема - Фото: РТРС
Уручена рачунарска опремаФото: РТРС

Рачунарску прему, вриједну 106.000 КМ, чини 47 рачунара и 43 комада пратеће опреме.

Подјела опреме реализована је у склопу пројекта Подршка систему прихвата и интеграције држављана БиХ који се враћају по основу споразума о реадмисији, а који спроводи Министарство за људска права и избјеглице.

- Вриједност овог пројекта је 600.000 евра, а подршку даје Канцеларија за миграције Њемачке. У наредном периоду за 20 локалних заједница биће обновљене стамбене јединице у склопу овог пројекта, што је уједно оснаживање локалних заједница и побољшање положаја особа које се враћају у БиХ по Споразуму о реадмисији - рекао је Лучић.

Лучић је појаснио да су пројекти обнове усмјерени на објекте које посједују локалне заједнице, али које је потребно обновити. Ти објекти ће након обнове бити и опремљени, а ријеч је, између осталог, о објектима у Мостару, Бањалуци, Требињу, Теслићу и Челинцу.

Према његовим ријечима, овим пројектом обухваћене су особе које немају услове, документе или визе за боравак у другим државама, углавном особе које су прекршиле закон и нису могле остати у тим земљама, а држављани су БиХ.

- Обновљене стамбене јединице, уз сагласност са Министарством за људска права и избјеглице, моћи ће да користе и породице које су социјално угрожене. Овај пројекат ће се спроводити са Министарством за избјегла и расељена лица ФБиХ и Републичким секретаријатом за миграције и расељене особе - навео је Лучић.