latinica  ћирилица
23/11/2021 |  12:17 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Форвард конференција о перспективама дигиталне економије 9. и 10. децембра

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновациони центар Бањалука у четвртак и петак, 9. и 10. децембра, организују трећу конференцију Форвард, на којој ће бити ријечи о перспективама дигиталне економије.
Форвард конференција - Фото: РТРС
Форвард конференцијаФото: РТРС

Конференција ће бити одржана у Музеју савремене умјетности Републике Српске, најављено је из Министарства.

Првог дана конференције у фокусу ће бити регионална перспектива дигиталне економије, првенствено због њеног утицаја на развој привреде, чиме постаје прилика за јачање конкурентности.

- Од државних институција се очекује брза реакција, прелазак на дигиталне сервисе с циљем подизања ефикасности и модернизације јавног сектора. Кроз панел-дискусије ће се тражити одговори и дијелити искуства како припремити и започети успјешну дигиталну трансформацију - наводи се у саопштењу.

      View this post on Instagram

A post shared by MNRVOID RS (@mnrvoid_rs)

На конференцији Форвард биће ријечи о актуелним свјетским трендовима, али и о разлозима зашто земље са развијеним економијама и профитабилне компаније издвајају дигиталну трансформацију као приоритет.

Осим тога, разговараће се и о научнотехнолошким парковима као генераторима успјеха економија кроз знање и истраживање које из њих произилазе.

- Познато је да се захтјеви тржишта константно мијењају, те је потребно брзо реаговати и адаптирати се на промјене које четврта индустријска револуција носи са собом. Фокус панела у коме учествују представници научнотехнолошких паркова из региона биће на размјени искустава и добре праксе - наводе из Министарства.

Како финансирати пројекте и компаније које развијају нове производе и процесе биће тема другог дана конференције, као и дигитални уговори и модерни начини пословања у приватном и јавном сектору.

Прва конференција Форвард одржана је 2019. године у Бањалуци и окупила је више од 500 учесника из региона и свијета, док је прошлогодишња емитована путем РТРС-а и друштвених мрежа.