latinica  ћирилица
23/11/2021 |  12:41 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Кошарац: Неопходност поштовања изворног Дејтонског споразума

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву амбасадора Пољске у БиХ Јарослава Линденберга и информисао га о ставовима политичких представника из Републике Српске у вези са актуелним политичким приликама у БиХ, са фокусом на неопходност поштивања изворног Дејтонског мировног споразума.
Кошарац и Линденберг - Фото: СРНА
Кошарац и ЛинденбергФото: СРНА

- Република Српска и њени представници у институцијама на нивоу БиХ апсолутно су привржени имплементацији слова Дејтонског споразума и поштовању уставних надлежности. Нећемо пристати нити прихватити наметнуте одлуке бивших високих представника, који су на девијантан начин приступали слову Дејтона, као ни спорне одлуке Уставног суда БиХ. Ми заговарамо пуно уважавање и наставак тражења рјешења у оквиру изворног Дејтонског споразума - поручио је Кошарац.

Он је такође поновио став да Република Српска и њени званичници не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ будући да није именован у складу са процедурама, међународним правом и Анексом 10 Устава БиХ, односно Дејтонског споразума.

Саговорници су оцијенили да је излаз из актуелне политичке кризе у БиХ неопходно тражити у дијалогу представника три конститутивна народа, без интервенционизма дијела међународне заједнице.

Заједнички став је да евентуално увођење санкција не доприноси стабилизацији укупних прилика, те да би то додатно заоштрило односе у БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

- Чињеница је да санкције нису рјешење, али ми немамо проблем чак ни са тим, уколико је у питању заштита уставног капацитета и интереса Републике Српске и српског народа. Нико из Републике Српске не призива рат као опцију, нити ратна реторика долази од нас. Апсолутно смо сагласни и привржени очувању мира и стабилности кроз поштовање изворног Дејтона - поручио је Кошарац.

Кошарац је са пољским абасадором разговарао о актуелној политичкој ситуацији и унапређењу економске сарадње између двије земље.

На састанку је истакнуто да су БиХ и Пољска пријатељске земље између којих не постоје отворена политичка питања, што је добар предуслов за наставак сарадње и јачање укупних односа на политичком и привредном плану.

Кошарац и Линденберг су констатовали да постоји отворен простор за унапређење сарадње у енергетском сектору, посебно када је у питању размјена искустава на пољу кориштења угља и термоенергетских објеката за производњу електричне енергије.

Усаглашено је да је од кључне важности дефинисати најбоље начине финансирања и имплементације енергетске транзиције, која захтијева значајна улагања у технологије и инфраструктуру са ниским удјелом угњеника.

Кошарац је захвалио Пољској за помоћ коју је ова држава пружила БиХ у борби против пандемије ковида 19 и солидарности коју су показали, посебно када је ријеч о набавци вакцина.