latinica  ћирилица
23/11/2021 |  12:46 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Октобарска просјечна плата 1.027 КМ

Просјечна октобарска плата у Републици Српској након опорезивања износила је 1.027 КМ и представља номинално највећу просјечну плату откад се мјери на мјесечном нивоу у Српској, изјавио је данас вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Дарко Милуновић.
Новац - бројање - Фото: РТРС
Новац - бројањеФото: РТРС

Милуновић је рекао новинарима у Бањалуци да је просјечна плата у октобру у односу на исти мјесец прошле године номинално већа за 6,5 одсто, а реално, када се узме ефекат инфлације, за око 2,4 одсто.

Просјечна октобарска плата је у односу на септембарску већа за једну КМ.

Највећа просјечна плата у октобру након опорезивања била је у финансијском и сектору осигурања и износила је 1.562 КМ, а најнижа плата је исплаћена у области пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерству и угоститељству у висини од 739 КМ.

Просјечна октобарска бруто плата била је 1.568 КМ.

Цијене производа и услуга који се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у октобру су у односу на септембар у просјеку веће за 2,3 одсто, док су у односу на исти мјесец лани просјечно веће за четири одсто.

Највећи годишњи раст цијена од 14,3 одсто у октобру ове године забиљежен је у одјељку превоз због већих цијена у групи горива и мазива за лична возила, док је највећи пад цијена на годишњем нивоу у октобру ове године забиљежен у одјељку одјећа и обућа од 8,7 одсто усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године.

Милуновић је навео да цијене у Републици Српској и у окружењу имају благу тенденцију раста и да је, када се пореди годишња инфлација у септембру са земаљама западног Балкана, Српска у том периоду имала годишњу инфлацију од 2,6 одсто, док је у земљама са којима се граничи стопа инфлације била већа.

- То је нешто што се дешава у цијелој Европи, па ни наша регија не може бити изолована од овог кретања - истакао је Милуновић и додао да у Српској, на годишњем нивоу, плате расту брже од цијена.