latinica  ћирилица
23/11/2021 |  13:41 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Ујединити се у борби против ХИВ-а

Обиљежавање Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембра, представља прилику за људе широм свијета да се уједине у борби против ХИВ инфекције, те пруже подршку особама које живе са овом болешћу, али и присјете се оних који су умрли од њених посљедица, саопштено је из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Из УКЦ-а су истакли да се 1. децембар обиљежава сваке године с циљем подизања свијести о пандемији АИДС-а узрокованој ширењем ХИВ инфекције.

Тим поводом, запослени у Клиници за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске у седмици у којој се обиљежава дан борбе против ХИВ/АИДС-а, од 29. новембра до 3. децембра, сваког радног дана од 12.30 часова у овој клиници ће организовати бесплатне прегледе јетре транзијентном еластографијом /фиброскен/.

Фиброскен на потпуно безболан начин током петоминутног прегледа мјери еластичност и утврђује степен оштећења јетре. Овим ултразвучним прегледом се добије налаз који одговара претрази биопсије јетре.

Еластографија, алтернатива биопсији јетре, јесте неинвазивна метода процјене степена оштећења јетреног ткива. Преглед је брз и безболан, особе које се пријаве за ову претрагу прије ње не смију јести најмање два часа. Особе које не могу користити овај преглед су пацијенти са асцитесом или имају уграђен срчани електростимулатор /пејсмејкер/.

Заинтересовани грађани све информације и термин за преглед могу добити на број телефона 051/342-483, сваког радног дана од 12.00 до 13.00 часова.

Прегледи ће се одвијати оном динамиком како би се испоштовале све прописане епидемиолошке мјере.