latinica  ћирилица
23/11/2021 |  14:36 ⇒ 14:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Патријарх Порфирије са шефом дипломатије Ватикана: Потребна сарадња хришћана

Патријарх српски Порфирије и шеф дипломатије Ватикана Пол Ричард Галагер сагласили су се да ради добра појединца и читавог људског рода, читаве Планете, мора постојати сарадња свих цркава, прије свега свих хришћана, рекао је поглавар СПЦ Порфирије након разговора са Галагером са манастиру Ковиљ.
Патријарх Порфирије и надбискуп Галагер (Фото: ANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC) -
Патријарх Порфирије и надбискуп Галагер (Фото: ANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC)

Патријарх Порфирије је рекао да не постоји велика потреба да се улажу напори да бисмо се, како је, рекао, међусобно разумјели.

- То је оно што смо разговорали и око чега смо се сагалсили и разумјели, да ради добра и појединца и једног човека и добра читавог људског рода, читаве Планете, морамо сарађивати и међусобно радити, прије свега ми хришћани јер не постоји велика потреба да улажемо напоре да бисмо се међусобно разумјели - рекао је патријарх и истакао:

- Али морамо сарађивати и са људима који припадају другим религијама и који осјећају да немају потребу за Богом и декларишу се као невјерници.

Патријарх Порфирије је рекао да је задовољан посјетом Галагера, посебно што су разговарали у манастиру Ковиљ, својеврсном симболу мира.

Подсјетио је да је манастир Ковиљ настао на мјесту гдје су се пормириле двије војске - угарска и српска, у вријеме Светог Саве, који је томе посредовао.

- Разговор је протекао у том духу, духу Јеванђеља Христовог, ми смо разговарали о свим изазовима са којим се суочавају наше цркве, а то су изазови модерног човјека, те о потреби заједничког свједочења Јеванђела модерном свијету - рекао је патријарх српски.

Костатовали су, додоа је патријарх, да је систем вриједности које Јеванђеље носи и свједочи на неки начин другачији од многих других система вриједности који се нуде модерном човјеку.

- Систем вриједности који ми нудимо као цркве, ма колико он био стар, а стар је двије хиљаде година, можда је једнако модеран и најпотребнији модерном човјеку - истакао је патријарх Порфирије.

Навео је да су сви изазови са којима се суочавају Римокатоличка и Српска православна црква, као, како је рекао, цркве народа који имају потребу за Христом као носиоцем мира, посљедица заборава на Христа.

- Није могуће да постоји никакав мир, ако немамо мир изунутра, а немамо га ако немамо заједницу и општење са Богом - рекао је патријарх Порфирије и додао:

- Онда творевина неће осветољубиво да нам узвраћа на наш потрошачки однос... У том смислу видимо многе еколошке проблеме па и пандемију са којом се суочавамо.

Патријарх је поручио да колико год проблеми били материјални и тичу се, како је навео, "нашег тијела, увијек у позадини свих проблема и рјешавања стоји духовно поље на којем треба да добијемо битку, која се не може добити без помоћ Божје".

Претходно се новинарима обратио шеф дипломатије Ватикана, поручившиу жж да је његов данашњи сусрет са патријархом СПЦ Порфиријем најзначајни дио тродневне посјете Србији.

Галагер је након разговора са патријархом Порфиријем рекао да је задовољан сусретом и оцијенио да је "ово значајан корак напријед који потврђује посвећеност дијалогу и размјенама мишљења".

Оцјењујући овај сусрет као "почетак даљег прогреса који ће приближити хришћане катголичке и православне традиције да заједно буду на услизи човјечанству", Галагер је рекао да је то и циљ "нашег постојања".

Рекао је да је разговор са патријархом СПЦ протекао у духу позитивне размјене мишљења које је, како је навео, одраз великог поштовања која постоји између Римокатоличке и Српске православне цркве.

Шеф дипломатије Ватикана је рекао да је патријарху Порфирију пренио поздраве наклоности папе Фрање са којим се, како је рекао, српски патријарх више пута срео.

- Обојица су људи велике вјере - рекао је Галагер.

Истакао је да је са патријархом српским разговарао о дијалогу и односима цркава не само, како је навео, "наше двије већ и на глобалном нивоу као и глобалној политичкој ситуациј и региону и свијету".

Галагер су јуче састао са српским званичницима, предсједником, премијером, и шефом српске дипломатије, Александром Вучићем, Аном Брнабић и Николом Селаковићем.

Дан раније Галагер је у Сремској Митровици заредио бискупа Фабијана Свалину за бискупа коађутора Сремске бискупије.