latinica  ћирилица
23/11/2021 |  15:04 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Мајкић: Празновање 25. новембра нема ни уставно, ни законско упориште

Делегат Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да обиљежавање 25. новембра као такозваног дана државности БиХ нема ни уставно, ни законско упориште, те да представља још један од апсурда БиХ.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

- На нивоу БиХ не постоји закон о празницима, па је остало ентитетима да ту материју сами уређују - истакла је Мајкићева.

Она је додала да нико не спори Федерацији БиХ да прославља празнике како она жели, односно како то регулише њихов парламент.

- Међутим, оно што треба имати на уму јесте да је потпуно лицемјерно славити празник бивше нам заједничке државе коју су срушили управо они који данас обиљежавају њен празник - подсјетила је Мајкићева.

Она је напоменула да треба истаћи да је дан државности обично дан када је нека земља рођена.

- Садашња БиХ знамо да је рођена у Дејтону 21. новембра 1995. године када је парафиран Дејтонски мировни споразум који се посебно бавио будућим уставним уређењем БиХ и то је објективно дан њеног рођења - рекла је Мајкићева.

Она је истакла да, иако је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила писмо амбасадама БиХ у којем наводи да треба обиљежавати 25. новембар као дан државности, за то не постоји никакво законско упориште.

- Не постоји ниједан закон ни законски званични акт БиХ који омогућава обиљежавање овог датума као празника на нивоу БиХ. Ово је вишегодишње кршење Устава ове земље и важећих прописа - нагласила је Мајкићева.

Мајкићева је додала да политичко Сарајево има проблем да разумије да је дан рођења Републике Српске 9. јануар и да је Српска стварно настала 9. јануара 1992. године.

- Међутим, политичко Сарајево нема проблем да обиљежава празник бивше државе за коју сноси одговорност што је данас нема. Ово је још један од безброј апсурда данашње БиХ - оцијенила је Мајкићева.

Само у дијелу ФБиХ обиљежава се 25. новембар што се у Републици Српској већ дужи низ година доживљава као јасна намјера политичког Сарајева да се успостављањем тог датума као такозваног дана државности БиХ апсолутно дискриминише српски народ, као један од три конститутивна народа у БиХ.

У згради Предсједништва БиХ сваке године поводом такозваног дана државности БиХ буде уприличен пријем, којем су домаћини бошњачки и хрватски чланови, али никад ниједан члан Предсједништва БиХ из Републике Српске није присуствовао том догађају.

Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ.

Федерално министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.