latinica  ћирилица
23/11/2021 |  15:29 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд се консултује са "Росатомом" о изградњи нуклеарке

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија разматра могућност изградње нуклеарне електране и да се о томе консултује са Руском државном корпорацијом за атомску енергију "Росатом".
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је за Јутјуб канал "Соловјов лајв", уочи предстојећег сусрета са руским предсједником Владимиром Путином у Сочију, изјавио да Србија сада почиње озбиљно да разматра такву могућност.

Предсједник Србије рекао је да се разматрају многа питања заједно са "Росатомом".

- Да видимо како ће то ићи, али су нам потребне додатне консултације са нашим руским партнерима, како да радимо у будућности - навео је Вучић.

Он је истакао да постоји проблем финансирања јер велика нуклеарка кошта више од 10 милијарди, а да је Србија одлучила да њен државни дуг увијек буде мањи од 60 одсто.

- Никада не смијемо да угрозимо будућност наше дјеце због великог државног дуга - рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија заиста на европском путу, али да неће покварити односе са Русијом, те додао да је за Србију веома важно да очува мир и стабилност, а у том контексту и добре односе са Москвом.

Вучић је нагласио да је за Србију веома важно када Русија каже да је значајно поштовати међународно право.

Он је навео да из Европе разни политички субјекти дијеле лекције, те да су му једном чак рекли да не треба тако гласно да говори о успјесима Србије.

Вучић би требао да се у четвртак, 25. новембра, у Сочију састане са Путином и разговара о даљим испорукама и цијени руског гаса за Србију, али и о актелним питањима која се тичу Косова и Метохије и БиХ.

"Соловјов лајв" је Јутјуб канал познатог руског новинара Владимира Соловјова.