latinica  ћирилица
23/11/2021 |  15:48 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Вишковић: Циљ Владе - повећање личних примања у Српској (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Бањалуци, са делегацијом Савеза синдиката Републике Српске, коју је предводила предсједница Ранка Мишић, о побољшању материјалног стандарда радника у Републици Српској.
Састанак са представницима Савеза синдиката (Фото:Влада Српске) -
Састанак са представницима Савеза синдиката (Фото:Влада Српске)

Вишковић је упознао представнике Савеза синдиката да ће Влада Републике Српске наставити да ради на смањењу пореских и непореских давања, с циљем повећања личних примања у Републици Српској.

- По овом основу Влада би се у буџету за наредну годину одрекла око 80 милиона КМ који би били усмјерени за повећање зарада радницима у Републици Српској - саопштено је из Владе Српске.

Вишковић је истакао да Влада остаје посвећена активностима на континуираном повећању плата у Републици Српској, као и даљем побољшању пословног амбијента и привлачењу инвестиција.

На данашњем састанку са представницима Савеза синдиката Републике Српске разговарано је и о израду буџета за наредну годину, најнижој плати у Републици Српској, те о другим актуелним питањима.

Састанку су присуствовали министарка финансија Зора Видовић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, те министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Из Савеза синдиката кажу да је њихов захтјев да најнижа плата за наредну годину износи 750 марака. Нису, кажу, задовољни, најављеним повећањем плата, које су договорили Влада и послодавци, а које би требало да износи од 14 до 22 марке.

Истичу да сав терет тог повећања сноси искључиво Влада, одрицањем дијела буџетских прихода, без икаквог доприноса послодаваца.

Из Уније удружења послодаваца одговарају да је њихово опредјељење да плате расту и у наредном периоду, али да не постоје механизми којима би сви послодавци били обавезани да повећавају плате.