latinica  ћирилица
23/11/2021 |  16:21 | Аутор: СРНА

Врањеш: Инструкција Турковићеве нема правну основаност

Амбасасдор БиХ у Хрватској Александар Врањеш сматра да инструкција министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић о обиљежавању 25. новембра као "дана државности" нема правну основаност, те да ниједан амбасадор не треба по њој поступити.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

- Више је разлога за то. Прво, Турковићева поново занемарује чињеницу да је Предсједништво БиХ задужено за спољну политику и њена улога је да поступа по налозима Предсједништва, а никако да она доноси самостално инструкције. Друго, такозвани дан државности БиХ није дефинисан законом, те се не може примијенити на територији БиХ - рекао је Срни Врањеш.

Врањеш је као треће навео да не постоји континуитет између "Алијине републике БиХ" и данашње државне заједнице БиХ настале у Дејтону 1995. године и истакао да се данас не примјењују закони настали у тој некадашњој републици која је обухватала неких 25 одсто територије садашње БиХ и само бошњачки народ.

- Другим ријечима, примјена неког неважећег закона давно нестале Алијине републике БиХ данас би се могла тумачити као акт против уставног поретка БиХ и ниједан амбасадор не би смио то да учини. Дакле, инструкција Турковићеве не представља никакав облигаторни документ за шефове ДКП-а него квазиполитички покушај стварања континуитета са Алијином републиком БиХ чија је Турковићева била амбасадор - истиче Врањеш.

Он је подсјетио и на улогу Туковићеве у "увозу" муџахедина у БиХ преко Загреба, који ће касније сјећи не само српске главе, него убијати и држављане САД и појединих земаља ЕУ.

- Тај период евоцира Турковићева са овом инструкцијом и овим лажним празником. Наравно да нећу поступити по инструкцији" - додао је Врањеш.

Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић рекао је Срни да ће, када је ријеч о инструкцији Турковићеве, поступити као и сви амбасадори из Републике Српске.

Турковићева је јуче упутила инструкцију дипломатско-конзуларним представништвима БиХ о обиљежавању 25. новембра.

Само у дијелу Федерације БиХ обиљежава се 25. новембар што се у Републици Српској већ дужи низ година доживљава као јасна намјера политичког Сарајева да се успостављањем тог датума као такозваног дана државности БиХ апсолутно дискриминише српски народ, као један од три конститутивна народа у БиХ.

У згради Предсједништва БиХ сваке године поводом такозваног дана државности БиХ буде уприличен пријем, којем су домаћини бошњачки и хрватски чланови, али никад ниједан члан Предсједништва БиХ из Републике Српске није присуствовао том догађају.

Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ.

Федерално министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.