latinica  ћирилица
23/11/2021 |  17:17 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

Радмановић: Бошњаци би да прослављају празник земље коју су рушили

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је Срни да скоро сваки дан неке институције на чијем су челу Бошњаци руше БиХ сваким потезом, те да даном државности не могу проглашавати празник земље коју су рушили.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

- БиХ одређује Дејтонски мировни споразум, Устав БиХ и договор три конститутивна народа. Сваки дан Бошњаци нешто раде против тог договора и крше Устав БиХ - рекао је Радмановић, коментаришући захтјеве једног дијела Федерације БиХ да се 25. новембар слави као "дан државности БиХ".

Коментаришући упутства које је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила амбасадама БиХ у свијету, тражећи да се 25. новембар обиљежи као "дан државности", Радмановић је рекао да то министарство наставља по старом и не одустаје од тога.

- Ово се сваке године дешава у новембру, када један дио бошњачке елите потпуно непримјерено жели да обиљежава 25. новембар који је дан ЗАВНОБИХ-а из бивше социјалистичке земље коју су директно рушили, која им није одговарала и хоће да то буде државни празник БиХ - напоменуо је Радмановић.

Радмановић је нагласио да нема ЗАВНОБИХ-а без АВНОЈА.

- Та два датума и догађаја и институције су потпуно везани и није никакав дан државности БиХ дан ЗАВНОБИХ-а. Дневнополитички гледано, не постоји закон на нивоу БиХ о празницима, па дакле ни по том основу не може бити празник - рекао је Радмановић.

Радмановић је подсјетио Бошњаке на потезе које повлаче и поручио да не могу узимати из бивше Југославије што им се свиђа.

- Не можете из Југославије узимати што вам се свиђа, а рушили сте ту Југославију или не можете славити ЗАВНОБИХ, а промијенити улицу предсједника ЗАВНОБИХ-а која је била у центру Сарајева, које сада више нема - напоменуо је Радмановић.

Он је рекао да је такво понашање бошњачког врха неопходно промијенити ако се жели да БиХ функционише.

- Морамо се сви, из било ког народа на челним функцијама у БиХ, понашати у складу са Уставом и законима, а не како се коме свиђа - поручио је Радмановић.

Само у дијелу ФБиХ обиљежава се 25. новембар, што се у Републици Српској већ дужи низ година доживљава као јасна намјера политичког Сарајева да се успостављањем тог датума као такозваног дана државности БиХ апсолутно дискриминише српски народ, као један од три конститутивна народа у БиХ.

У згради Предсједништва БиХ сваке године поводом такозваног дана државности БиХ буде уприличен пријем, којем су домаћини бошњачки и хрватски чланови, али никад ниједан члан Предсједништва БиХ из Републике Српске није присуствовао том догађају.

Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ.

Федерално Министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.