latinica  ћирилица
23/11/2021 |  17:23 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Протест рудара у Федерацији (ВИДЕО)

Око 7.000 рудара из свих седам рудника у Федерацији обуставило је производњу.
Протест рудара испред Владе ФБиХ - Фото: РТРС
Протест рудара испред Владе ФБиХФото: РТРС

Њих више хиљада пред сједиштем федералне Владе у Сарајеву протестовало је због примјене нових правилника о раду и учинку, који знатно смањује основну плату рудара, копача и багериста.

Истовремено, федерални премијер Фадил Новалић са СДА турнеје по западно-европским земљама поручује да је економија у том ентитету здрава и стабилна.

Хиљаде очајних рудара послало је јасну поруку федералној влади и премијеру (скандирају лопови,лопови). Одбили су позив ресорног министра Нермина Џиндића да у зграду пошаљу делегацију на преговоре, инсистирали су да им се министар лично обрати и то је покушао.

Окружен специјалцима још више изиритирао је бијесне рударе.Под заштитом полиције вратио се у зграду, а рудари су остали на улици.

- До краја, ако треба три ноћи остајемо овдје - рекао је Енес Бегановић, рудар.

Рудари из Креке, Бановића, Брезе и других рудника из састава концерна Електропривреде БиХ траже да буду стављени ван снаге правилници о раду и радном учинку који основну плату са садашњих 850 смањује на 570 КМ.

- Немамо никаквих средстава за производњу, немамо машина и сви то у Влади знају и поред тога нам смањују плату. Који је разлог што смањују? Као због не испуњења плана, па како да испунимо план када немамо механизације, немамо чиме - истакао је Сенаид Јерановић, рудар.

Директор Електропривреде БиХ Адмир Анделија раније је поручио рударима да је прошло вријеме да се плата мора примити без обзира колико је производња.

- Ми смо упозоравали, генерални директор Електропривреде БиХ је тврдио како седам, осам људи проблематизује све, а то није тачно, то проблематизује 6.800 радника, зато и тражимо смјену директора Електропривреде и директора рудника угља  - навео је Синан Хусић, предсједник Синдиката рудара Федерације БиХ.

"Џаба" су данас рудари трошили глас, федерални премијер Фадил Новалић није их чуо, био је далеко у Луксембругу гдје је претходних дана увјеравао бошњачку дијаспору да је привреда у Федерација стабилна.

Једна смо изразито здрава економија, та здрава економија је основ нашег одржавања - рекао је раније Новалић.

У тој Новалићевој изразито здравој економији хиљаде рудара је на улици умјесто у коповима и рударским окнима, у генералном штрајку су и радници ТРЗ Хаџићи из сектора много хваљене намјенске индустрије.

Због здраве економије из Горажда одлазе цијеле породице у потрази за бољим животом, али Новалићу то није важно, битније је да се фотографише са исламским радикалом Јасмином Мулахусићем кога Тужилаштво БиХ терети за ширење вјерске и националне мржње.