latinica  ћирилица
23/11/2021 |  18:22 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Србац: Представљена књига "Баш се лијепо ратовало"

У Српцу данас је промовисана књига србачког књижевника Жарка Шарића "Баш се лијепо ратовало", која се састоји од 19 /анти/ратних прича.
Србац - промоција књиге - Фото: СРНА
Србац - промоција књигеФото: СРНА

Аутор је на промоцији Народној библиотеци рекао да се о протеклом рату мало писало, да постоји одређен број белетристичких дјела, публицистике и фељтона, због чега је осјетио потребу да ту тему обради на свој начин, спајајући неспојиво - љепоту и рат, као антагонизам који означава апсурд ратовања.

- Нигдје не може бити таквог чојства нити се спознати величина душе човјекове као у рату, спремности на властиту жртву или жртву своје породице како би спасили другога. Трудио сам се да у књизи никога не повриједим, али нисам никога штедио јер ниједна супротстављена страна није била без некаквих срамота. Грађа која чини овај роман заснована је око 70 одсто на истинитим догађајима - навео је Шарић.

Он за вријеме рата није пуцао ни био у рову, али је био на првим борбеним линијама правећи новинарске приче и припремајући бригадни лист "Мотајички борац", који је био врло популаран у том периоду.

- Дугујем захвалност многима који су ми помогли у штампању свих досадашњих књига које сам објавио, а нарочито ове, за коју се посебно захваљујем свом школском другу и старом пријатељу Вељку Лазићу, предсједнику општинске и републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила - нагласио је Шарић, којем је ово 13. књига.

Предсједник србачког Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Гордана Ђукић поручила је да су приче у овом роману добро повезане и одликују се квалитетом, те да се могу читати од почетка, краја или средине, а цијела прича ће и даље задржати свој смисао.

- Књига говори о апсурду рата, о људима из сва три народа са ових простора који вијековима живе на истом подручју, везани су родбински, кумовски, пријатељски и комшијски и ни по чему не би смјели бити непријатељи, а ратују кроз читав 20. вијек. Аутор је показао да је у рату било добрих и великих људи, који су, без обзира ком народу припадају, својим дјелима показали да могу бити означени као човјек са великим Ч - нагласила је Ђукићева.

Члан србачке "Просвјете" Милош Милинчић рекао је да свака од 19 приповједака има свог главног јунака, али је централна личност Благоје Страживук, који долази из Њемачке да се придружи борцима како би написао књигу и пером бранио истину.

- У овој књизи могли смо видјети да човјек не зна шта је рат док у њему нема сина. Један од учесника чика Веља отишао је у рат јер му је један син био у рову, а други у извиђачима и када је видио да би морао узети пушку да пуца у вршњаке својих синова, оставио ју је и одлучио да се окрене припремању хране за војнике - навео је Милинчић.

Рецензије за књигу написали су књижевници Миладин Берић и Боро Капетановић, за које је Шарић рекао да му је посебна част што су управо они дали свој осврт на књигу јер су обојица некадашњи борци који су били у рововима током цијелог рата.

Промоција Шарићеве књиге је одржана у читаоници србачке Народне библиотеке, која је била организатор овог догађаја заједно са "Просвјетом" из Српца