latinica  ћирилица
23/11/2021 |  18:23 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Влада Српске потврдила: У наредној години повећање зарада (ВИДЕО)

Након послодаваца, о повећању плата данас у Влади код премијера Радована Вишковића и представници Савеза синдиката.
Састанак са представницима Савеза синдиката (Фото:Влада Српске) -
Састанак са представницима Савеза синдиката (Фото:Влада Српске)

Повећањем, које би требало да износи између 14 и 22 марке нису задовољни, јер је, кажу, сав терет на Влади али не и послодавцима.

Они међутим кажу да нема механизма, којима би се сви послодавци присилили да повећавају плате али јесу за то да плате расту 70 до 100 марака годишње.

Просјечна плата у октобру у Српској износила је 1.027 марака, и највећа је досад.

Влада ће наставити да ради на смањењу пореских и непореских давања, с циљем повећања личних примања - главна је порука предсједника Владе Радована Вишковића делегацији Савеза синдиката.

По овом основу Влада би се у буџету за наредну годину одрекла око 80 милиона КМ, који би били усмјерени за повећање зарада радницима у Републици Српској.

Међутим, синдикалци незадовољни повећањем, али њихова љутња није усмјерена према Влади, већ послодавцима.

- Послодавци се, у овом тренутку, нису одрекли ниједне једине марке. Наравно да је, ако је то једино повећање, да је то срамно мало, да на трошкове живота и стандард радника, који је у овом тренутку изразито тежак, то не значи скоро ништа - навела је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Влада је урадила колико је могла, али значајнијег раста плата не може бити без повећања технолошког развоја и продуктивности домаћих предузећа, одговарају из Уније удружења послодавца.

Ипак, свјесни су да без повећања плата тешко могу да задрже раднике.

- Задњих пар дана, све што причам са колегама послодавцима, сви су рекли да онолико колико је дала влада да ће и сви остали увећати, што уопште није занемариво - истакао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца.

Тривић додаје да плате, посљедњих година, расту око седам одсто годишње, и да не стоје примједбе да их послодавци не повећавају. Шта каже статистика?

- На годишњем нивоу плате расту брже од цијена и оно што желим да нагласим да се то дешава и у претходном десетогодишњем периоду да плате расту мало брже од цијена. То се дешава и данас. Ако посматрамо само задњи мјесец, то се не дешава, јер су плате реално мање 2,2 – 2,3 одсто, због наведене инфлације - навео је Дарко Милуновић, в.д. директора Завода за статистику Републике Српске.

Све то, ипак, није довољно, поручују из синдиката и додају да сви радници морају имати плате од којих ће моћи да покрију бар основне трошкове, који су урачунати у синдикалну потрошачку корпу.

У наредном периоду усредсредиће се, кажу, на преговоре о најнижој плати, а њихов захтјев је да она износи 750 марака.

- Оно што могу са сигурношћу рећи је да ће највише, у односу на ове друге плате, расти најнижа плата. Који износ, још увијек разговарамо - појаснила је Мишићева.

- Мора постојати однос између просјечне и најниже плате. То је код нас око 52 – 53. Мислим да само двије земље имају већи постотак од нас. Тако да, ствар најниже плате није ствар политике, него ствар економије - додао је Тривић.

Минимална плата требало би да буде усаглашена до 6. децембра, али је тешко очекивати да двије стране постигну компромис и о овом питању, па ће највјероватније, поново морати да пресјече Влада.

Осим тога, из Синдиката најављују да ће им фокус бити и на повећању плата радницима којима је Влада директни послодавац и наставку преговора о измјенама Закона о раду.