latinica  ћирилица
23/11/2021 |  21:43 | Аутор: РТРС

Актуелно: Враћање надлежности једини начин заштите српског народа у БиХ (ВИДЕО)

О враћању надлежности, неправно одузетих Републици Српској и пренесених на бх ниво, у емисији "Актуелно" Радио-телевизије Републике Српске, говорили су представници борачке популације. Јединствени су у ставу да је враћање изворних надлежности једини начин заштите српског народа у БиХ.
Актуелно -
Актуелно

Права стечена у рату, Република Српска изгубила је у миру. Зато је враћање надлежности, за коју се Српска бори правним средствима, гарант заштите српског народа у БиХ, поручују представници борачке популације. Рат није опција.

- Рат је нешто задње што треба овој држави. Мислим да Војска Републике Српске која је дала 23 хиљаде жртава једноставно не може прећи преко тога. Мир је једина алтернатива за БиХ - нагласио је Александар Савић, предсједник Предсједништва БОРС-а.

Рат је, кажу, унесрећио и десетине хиљада цивила.

- Укупан број страдалих је 32 хиљаде. Отрпилике трећина страдалих су цивили. Претрпјели смо зло. Не зна се ко је горе прошао, борци, цивили, жене, млади, имовина - поручила је Божица Раилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Позиви на рат данас се гласно чују из Федерације, истичу саговорници. На помен враћања уставом загарантованих надлежности, политичко Сарајево призива њима већ наклоњену међународну заједницу. Траже санкције, а притисци на Српску долазе и из Хашког трибунала, ПИК-а, америчке и британске амбасаде, Суда и Тужилаштва БиХ.

- Тај Суд прави од Републике Српске љуштуру која би њиховим одлукама била неупотребљива и бескорисна и због тога је било крајње време да овај процес започне јер оно што смо ми претрпели од 1997. године до данас је кршење и демократије и људских права - истиче Микајло Митровић, из Удружења "Ветерани Републике Српске".  

Да је формирањем Суда и Тужилаштва БиХ, правда постала илузија говоре и статистички подаци.

- Од 560 регистрованих логора за Србе и 350 за Хрвате од тога је процесуиран и осуђен један случај у Тарчину. Осуђено осам, један се преселио на ахирет па је обустављен поступак. Седам осуђено, највећа казна седам година. Ако су они сад у кућном притвору, о каквом судству ми говоримо? - каже Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.  

Александар Савић, предсједник Предсједништва БОРС-а, додаје да је статистика казни поражавајућа. 

- У просјеку за исте злочине Срби су кажњени од 15 до 20 година, а муслимани 7. У процентима то је 78 посто Срба, муслимани 30 посто. Ако је то правда овог Тужилаштва, ми је не можемо никада прихватити - поручио је Савић.

Циљ је потпуно јасан - гашење Републике Српске и етничко чишћење српског народа, нагласили су. Представници борачке популације позивају политичке актере у Српској на слогу око заједничког именитеља - Републике Српске.

Комплетну емисију "Актулено" погледајте ОВДЈЕ.