latinica  ћирилица
23/11/2021 |  22:08 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Додик: Српска је против правног насиља и наметања закона

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Република Српска посвећена миру и поштовању Устава и Дејтонског мировног споразума, али да очекује то и од других.
Додик и Шмид - Фото: СРНА
Додик и ШмидФото: СРНА

Додик је на вечерашњем састанку са генералним секретаром ОЕБС-а Хелгом Маријом Шмид у Сарајеву нагласио да Република Српска поштује територијални интегритет и уставни поредак БиХ, те да нема план за отцјепљење.

- У БиХ, када је ријеч о Републици Српској, не постоји никакво угрожавање мира. Ми поштујемо Устав и уставно уређење БиХ, али смо против правног насиља, неуставне БиХ, наметања закона и мијешања странаца. БиХ може да функционише, али одлуке треба да доносе домаћи политичари консензусом, без мијешања са стране - навео је Додик.

Он је нагласио да Република Српска жели да допринесе стабилности и функционалности БиХ, посвећена је њеном европском путу, али у складу са Уставом и демократским принципима, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ захвалио је на помоћи коју је ОЕБС пружао све ове године у БиХ и изразио увјерење у наставак добре сарадње.

Шмидова је захвалила Додику на лијепим ријечима о раду и дјеловању ОЕБС-а у БиХ.

Она је указала на потребу спровођења кључних реформи у БиХ, што се посебно односи на изборну реформу у складу са међународним демократским стандардима.

Саговорници су се сагласили да је неопходно посветити се економском јачању и развоју БиХ, као и привлачењу инвестиција што се омогућити бољи живот грађана.

Додик је рекао да подржава иницијативу "Отворени Балкан" која је добар пут за економски раст и напредак земаља региона, пружа слободан проток роба и људи, велике шансе привредницима, бржу размјену услуга, те да не види ниједан разлог да БиХ не буде дио тога.