latinica  ћирилица
23/11/2021 |  22:19 | Аутор: СРНА

Спасиоци користе и дрон са термовизијом да открију преживјеле

Ватрогасци спасиоци су стабилизовали ситуацију, обављају претрагу терена и користе дрон са термовизијом како би се евентуално лоцирали страдале и повријеђене у експлозији која се догодила данас у фабрици ракета "ЕдеПро", на кружном путу Лештане.

Командант ватрогасне бригаде Милош Мајсторовић рекао је да је ситуација тренутно стабилна у фабрици, али да се екипе и даље налазе у приправности.

- У овом тренутку ситуација је стабилизована. Наше екипе заједно са полицијом и Хитном помоћи остају на лицу места до потпуне санације простора - рекао је Мајсторовић.

Мајсторовић је истакао да су по доласку затекли експлозију у магацину ракетног горива површине 240 метара квадратних.

- Било је складиштено 500 ракета по 30 килограма горива. Након саме експлозије дошло је до пожара у њима - рекао је Мајсторовић новинарима.

Он је додао да је пожар локализован, да је двоје људи погинуло, а екипе су успјеле да спасу четворо људи.

- У овом тренутку четири ватрогасна возила дежурају са 16 ватрогасаца и врше претрагу терена - рекао је Мајсторовић.

Он је додао да се не зна узрок пожара, а биће познат након завршетка акције спасавања.

Када се ватрогасци буду повукли са лица мјеста онда ће полицајци моћи да изврше увиђај, након чега ће се знати узрок експлозије.

У Ургентном центру у Београду налази се девет од 16 повријеђених у експлозији, који су око 14.00 часова примљени на дијагностику, а двије особе су у тешком стању.

Један од мјештана чија се кућа налази на неколико километара од фабрике, Александар Кузмановић, описао каже да је експлозија била веома снажна и оштетила му је штокове и врата у кући, другој кући је страдао кров, а поједине су оштећене камењем и гелерима који су летјели свуда.

Он каже да, пошто се ту тестирају ракете и понекад чују продорна шиштања и детонације, на то су навикли, али им је данашња експлозија била изненађење.

Два радника су погинула, а 16 је повријеђено у експлозији која се догодила у фабрици "ЕдеПро" која производи противградне ракете код Бубањ потока.