latinica  ћирилица
24/11/2021 |  07:22 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Рудари у ФБиХ настављају протесте, одбили преговоре (ВИДЕО)

Више од 500 рудара ноћ је провело испред зграде Владе Федерације у Сарајеву, гдје су претходног дана протестовали незадовољни својим положајем, а за данас најављују још масовније окупљање.

Представници Синдиката радника рудника одбили су да присуствују састанку у Влади ФБиХ који је сазвао премијер Фадил Новалић.

На састанку премијера ФБиХ, министара и директора концерна Електропривреде БиХ, који је почео у поноћ, а завршен око 2.00 часа, формиран је преговарачки тим за разговоре са представницима рудара.

Новалић је изразио жаљење што представници рудара нису дошли и што није могао "из прве руке чути шта их је довело на протесте испред Владе".

Подсјећамо, око 7.000 рудара из свих седам рудника у Федерацији обуставило је производњу. Протестују због примјене нових правилника о раду и учинку, који знатно смањује основну плату рудара, копача и багериста.

Рудари из Креке, Бановића, Брезе и других рудника из састава концерна Електропривреде БиХ траже да буду стављени ван снаге правилници о раду и радном учинку који основну плату са садашњих 850 смањује на 570 КМ.