latinica  ћирилица
24/11/2021 |  07:36 ⇒ 07:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Величању фашистичког режима нема мјеста у Аустрији

Експертска комисија, која је успостављена са циљем анализе усташког окупљања на комеморацији у Блајбургу, дала је јасну препоруку аустријској влади да тај скуп треба трајно забранити.

Указали су да организатори протеклих година нису предузимали потребан напор у уклањању усташких симбола међу учесницима.

Чак шта више подстицали су истицање усташких симбола, наводи се у извјештају експертске групе.

Величање фашизма, на основу Државног споразума Аустрије, треба забранити, додали су они.

Посљедња комеморација у Блајбургу одржана је прије двије године, због пандемије, и она би могла бити и посљедња.

Иначе окупљање у Блајбургу организовао је Почасни блајбуршки вод под покровитељством хрватског Сабора.

У анализи скупа у Блајбургу учествовали су експерти Министарства унутрашњих послова, историчари, правници и представници римокатоличке цркве, а комисија је успостављена 2019. године, након више годишњих усташких ексцеса у Блајбургу.

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер истакао је, поводом препоруке Комисије, да се мора забранити сваки покушај ширења десничаско-екстремистичких и ревизионистичких станова на скуповима.

- Такође нацистички и фашистички симболи немају шта да траже на комеморацијама. За величање режима терора нема мјеста у Аустрији - подвукао је он.

Странка Зелених изразила је задовољство закључком експертске комисије.

- Посебно у Државном уговору Члан 9 јасно указује да се мора спријечити свако величање нацизма и сваког облика фашизма. Узимајући то у обзир извјештај експерата сматра да се окупљање, такозвана комеморација на Лојпашом пољу, у облику који познајемо до 2019. године мора убудуће забранити. Сада је правни оквир ријешен, и Зелени поздрављају да прослава у Блајбургу не може да се третира као комеморација - истакла је посланица Зелених Олга Фоглауер.

Експертска комисија у свом извјештају указује и да натписи као што су "Част и слава палој хрватској војсци, мај 1945" и амблеми на два спомен обиљежја у Блајбургу треба да се уклоне.

- Натписи и амблеми не служе сјећању, већ величању фашистичког усташког режима и његових војника - оцијена је експерата.

Симболи на спомен обиљежјима су у супротности са законом о забрани нацистичких обиљежја, јер се користе симболи једне једнице С С дивизије, конкретно је ријеч о грбу НДХ, навели су они.

Аустријска влада ће, с тим у вези, проширити закон о забрањеним симболима са, поред већ забрањених усташких симбола, симболима ХОС-а.

У Бечу се подсјећа да ХОС није био само име усташке војске, већ и паравојна јединица 1991-1993, која упада у очи због директних и позитивних изјава везано за хрватски фашизам.