latinica  ћирилица
24/11/2021 |  08:33 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

НАСА лансирала пробни систем за скретање астероида (ВИДЕО)

Наса је у оквиру пробе планетарног система одбране успјешно лансирала свемирски брод чији је задатак да удари у астероид и скрене га са путање која потенцијално може да доведе до судара са Земљом.
Свемирски брод ДАРТ за пресретање астероида (Фото: NASA) -
Свемирски брод ДАРТ за пресретање астероида (Фото: NASA)

Свемирски брод ДАРТ лансиран је на ракети "фалкон 9" из базе "Ванденберг" у 22.21 по локалном времену са америчке пацифичке обале, 240 километара сјеверозападно од Лос Анђелеса.

Брод величине мањег аутомобила одвојио се од ракете неколико минута касније и започео путовање у дубоки свемир које ће трајати десет мјесеци, до удаљености од око 6,8 милиона километара од Земље.

Када се нађе на одабраној локацији, ДАРТ ће покушати да промијени путању једног астероида чистом кинетичком снагом. Удариће у астероид великом брзином с циљем да му промијени путању у довољној мјери да се избјегне судар са нашом планетом.

Са брода ће се десет дана прије удара одвојити мини-камере које ће снимати судар и емитовати слике назад на Земљу.

Одабрани астероид не представља стварну пријетњу по Земљу и малих је димензија у поређењу са катаклизмичким небеским тијелом ове врсте које је погодило нашу планету прије око 66 милиона година, када су изумрли диносауруси.

Научници кажу да су мањи астероиди далеко чешћа појава и да краткорочно представљају много већу теоретску опасност.