latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:15 ⇒ 09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Преоптерећење система PCR тестирања у Аустрији

У Аустрији, која је у локдауну од почетка недјеље, систем за PCR тестирање у свим дијеловима земље је преоптерећен и тестиранима резултати стижу са великим кашењењем.

Док су прошле недјеље Горња Аустрија и Салцбург објавиле да је "пао" њихов систем тестирања, а и Корушка ове недјеље због преоптерећења донијела одлуку да не морају више да се тестирају обољели од короне након десетодневног карантина, очигледно проблеми постоје и у Бечу.

Репортер Танјуга у Бечу морао је, поред вакцинације да се тестира за одлазак на конференцију за штампу у Владу Аустрије, али у томе је био онемогућен, јер резултат PCR теста, који је иначе бесплатан, није стигао на вријеме.

Наиме за присуство медијским догађајима у Влади примењује се такозвано "2Г плус" правило, а оно предвиђа да вакцинисани или излијечени морају имати и негативан PCR тест.

Тест који се ради у "боксовима за тестирање", којих има широм града, урађен је у понедјељак у 16:52 минута, а резултат је стигао за више од 24 сата, у уторак у 17:35.

Преоптерећење система тестирања, а свакодневно се врши више од 400.000 PCR тестова, представља велики проблем по невакцинисане запослене.

Наиме, на радном мјесту важи "3Г" правило, а то предвиђа да на посао могу доћи само вакцинисани, излијечени од ковид19 или негативно тестирани.

Антигенски тест, који могу спровести у апотекама, има рок важења од свега 24 сата, а PCR тест 48 сати.

Међутим, пошто се резултат добије са толиким закашењењем запослени невакцинисани де факто би, како не би имали изостанак на послу, морали да се тестирају свакодневно.

Испред боксова за тестирање има редова, негде већи, негдје мањи.

Тако, на примјер, на највећем пункту за тестирање, у који је могуће ући колима, Vienna Austria Center из дана у дан формира се огромна колона возила, која блокира и делове бечког аутопута А22.