latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:28 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

Михајловић: Притисци на Србе на КиМ и преко лажног дуга за струју

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је да је одлука Косовског оператера преносног система електричне енергије да више не покрива трошкове електричне енергије у четири општине на Косову и Метохији, гдје већину чине Срби, најбруталнији притисак на српско становништво.
Зорана Михајловић - Фото: РТРС
Зорана МихајловићФото: РТРС

- Ово је још једна у низу лажи и организована ујдурма против српског народа на Косову и Метохији. Дуг од 17 милиона евра који је Косовски оператор пријавио до децембра 2020. године је лаж, јер је до децембра снабдијевање сјевера ишло директно из Србије - истакла је Михајловићева.

Она је додала да је је КОСТТ оператор преносног система, а да испоруку крајњим корисницима врши дистрибутер, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

- Дакле, доказа да се овдје ради о потрошњи на сјеверу нема. КОСТТ је инсистирао на томе да буде оператор преносног система, а на овај начин показује неспособност за тако нешто - истакла је Михајловићева.

Према њеним ријечима, Косовски оператор се лажно сертификовао на имовини Србије, а за чије коришћење основ не постоји.

- Треба рећи и то да је Приштина турском оператору продала дистрибутивни систем, тачније мрежу која је у власништву Србије. Привремени органи у Приштини такође нису дозволили рад српских снабдјевача и дистрибутера, чиме је директно прекршен Бриселски споразум - рекла је Михајловићева.

Он је оцијенила да је циљ да се Срби оставе без електричне енергије и у дуговима, да се изврши притисак на њих и још једном да им се поручи да нису радо виђени у њиховој лажној држави.

- Приштина се за преговарачким столом у Бриселу понаша неконструктивно и само зна да уцјењује, а рјешавање најважнијих проблема за нормалан живот грађана јој је тотално небитно. Сада је јасно зашто је потребно што прије формирати Заједницу српских општина, како би Срби на Косову могли нормално да живе - истакла је Михајловићева.