latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:35 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Американци и Британци гурају Бошњаке у рат

Стручњак УН за тероризам и безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да БиХ угрожавају Американаци и Британаци који гурају Бошњаке да изазову конфликт и рат, а паралелно стварају и матрицу српске кривице.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

Галијашевић је рекао Срни да институције БиХ руши НАТО, чије су срце Аустралија, Велика Британија и САД, као и да се у БиХ тренутно дешава рат Американаца и Британаца против Европе.

Он је навео да све то показује да је Републици Српској хитно треба властита обавјештајна служба, како би се умањила штета коју прави текући сукоб Велике Британије и САД против Европе.

- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач један је од највећих безбједњака у Европи и он је изјавио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најугроженији политичар, а то значи да је угрожен као носилац главних функција, што значи да су угрожени Република Српска, Дејтон и мир - рекао је Галијашевић.

Галијашевић сматра да се у БиХ дешава "сукоб интереса слонова" - ЕУ, која ни сама није јединствена, те агресивних Американаца и Британаца.

- На трећој страни су велесиле са избалансираном политиком према свим актерима - Русија и Кина. Док Русија и Кина покушавају да се сачува мир, Енглеска хоће рат против утицаја Русије и Кине, против јединства ЕУ и за очување НАТО пакта - рекао је Галијашевић.

Он је поручио да је улазак у НАТО гаранција да ће земља давати два одсто БДП, те ратовање у рату који гигантске корпорације воде посредством САД и Велике Британије.

Галијашевић је навео примјер Црне Горе и Македоније, истичући да процеси у Македонији воде разградњи у стварању етнички чистих простора и стварању предуслова за велику Албанију, као гаранта британског вјековног пројекта који укључује и Косово и Метохију.

- Македонци не виде да ће и они бити жртвовани, а САД им говоре да им опасност долази од православаца, и то од православних чланица НАТО-а. Кажу им да их угрожавају православна Бугарска и православна Грчка, које им оспоравају историју, језик и нацију, као и територију - појаснио је Галијашевић и поручио да је НАТО "нож у леђима који сами себи забијамо".