latinica  ћирилица
24/11/2021 |  10:09 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Радановић: Такозвани дан државности БиХ - представа за странце

Прослављајући 25. новембар као такозвани дан државности БиХ муслимани желе да се прикажу као антифашисти и желе дипломатском кору приказати БиХ онакву каква није, јер су тај датум претворили у представу за странце, рекао је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: Глас Српске
Ђорђе РадановићФото: Глас Српске

- У тој позоришној представи у њиховој кореографији нема мјеста за Србе, осим за оне ријетке представнике српског народа који су вјерно служили њиховој бошњачкој БиХ у периоду од 1992. до 1995. године - категоричан је Радановић.

Он тврди да су Срби и све што је подсјећало на антифашизам и антифашистичку борбу пометени са улица Сарајева, а Бошњаци се труде да прикажу свој антифашистички карактер, иако је свима потпуно јасно да су многи од њих, тада муслимани, масовно учествовали у усташком покрету борећи се за злогласну Независну Државу Хрватску.

- Тачно 151 улица и трг који је асоцирао на антифашизам сада су у Сарајеву добили нове називе, а та нова имена и називи углавном су османског или муслиманског поријекла - истакао је Радановић.

Само у Федерацији БиХ обиљежава се 25. новембар као такозвани дан државности, што се у Републици Српској већ дужи низ година доживљава као јасна намјера политичког Сарајева да се апсолутно дискриминише српски народ, као један од три конститутивна народа у БиХ.

У згради Предсједништва БиХ сваке године поводом такозваног дана државности БиХ буде уприличен пријем, којем су домаћини бошњачки и хрватски чланови, али никад ниједан члан Предсједништва БиХ из Републике Српске није присуствовао том догађају.

Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ.

Федерално Министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.