latinica  ћирилица
24/11/2021 |  10:52 ⇒ 16:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Лидери три њемачке странке потписале коалициони споразум

Лидери три странке које треба да формирају нову њемачку владу потписали су коалициони споразум, који ће представити касније данас.

Социјалдемократе лијевог центра (СПД), које су побиједиле на изборима 26. септембра са министром финансија Олафом Шолцом као кандидатом за канцелара, странка Зелених и либералне Слободне демократе (ФДП), требало би да формирају нову њемачку, тространачку владу, преноси портал Политико.

Завршна сесија коалиционих преговора почела је јутрос с циљем да се формулише завршни текст споразума, а представници три странке су најавили да ће Олаф Шолц представити јавности споразум заједно са лидерима три странке.

Договор ће потом бити представљен чланству ове три странке, при чему Зелени планирају да консултују све своје чланове, док је СПД већ заказао ванредну партијску конференцију за 4. децембар, на којој ће странка одлучити да ли ће прихватити предложени коалициони споразум.

ФДП планира да уради исто на својој партијској конференцији која је заказана за 5. децембар, а ако све странке одобре споразум то ће бити учињено на вријеме како би Шолц био изабран за канцелара у недјељи која почиње 6. децембра, у оквиру предвиђеног рока.